Gratie catorva mici mutatii genetice, cocktailul dumneavoastra marguerita ar putea, foarte curand, sa capete o subtila tusa de lavanda si, de asemenea, sa fie benefic pentru sanatate. Cel putin asa sustin cercetatorii Centrului de Cercetare si Educatie in Domeniul Citricelor de la Universitatea din Florida. Ei au modificat codul genetic al limetelor (limes), ceea ce face acest fruct mai rezistent si mai sanatos. In plus, a rezultat si o culoare noua. Cercetatorii vor publica rezultatele acestui studiu in numarul din ianuarie al Buletinului Oficial al Societatii Americane de Stiinte Horticole, potrivit unui comunicat de presa.

Limes-ul a primit o nuanta noua, mov, de la niste molecule numite antocianine. Aceleasi molecule sunt responsabile de culoarea specifica a afinelor si a vinului rosu. Prin adaugarea unor gene de la struguri negri si portocale rosii la limetelor mexicane, cercetatorii au creat un lamaia verde care ar putea sintetiza propriile sale antocianine. Cercetatorii au observat ca noile gene au schimbat, de asemenea, culoarea radacinilor si frunzelor noului arbust. Studiile anterioare au aratat ca antocianinele sunt antioxidanti puternici care pot reduce probabilitatea aparitiei cancerului, a bolilor de inima, obezitatii si diabetului.

Noul tip de limete ar putea avea, de asemenea, o mare influenta asupra industriei de citrice din Florida. Acest stat, desi produce multe dintre cele mai populare soiuri de portocale si grapefruit, nu are o clima prea prielnica pentru portocalii rosii. De ani de zile, cultivatorii de portocale din Florida au incercat sa gaseasca o cale de a aclimatiza aceasta varietate de citrice, dar nu au gasit inca o cale.

Aceste lamai verzi modificate genetic, care contin gene de portocala rosie, ar putea reprezenta primul pas spre dezvoltarea unui nou tip de citrice portocalii, care ar putea sa creasca in climat cald si umed din Florida. Adaugarea de portocale rosii pe lista de citrice produse in Florida, ar putea oferi un punct luminos intr-un prognostic sumbru pentru industrie. Pe masura ce culturile de citrice din Florida sunt din ce in ce mai amenintate de bacterii, fermierii sunt mai deschisi la varietati rezistente la boli ale arbustilor. Cu toate acestea, ramane de vazut daca si consumatorii vor fi la fel de entuziasti...

Mai multe pe: infoomg.ro

Fotografii ale noului tip de limes, ca si varianta originala a articolului, sunt disponibile pe: www.popsci.com