Peste doua treimi dintre romani cu varsta de peste 15 ani (65,1%) nu consuma zilnic fructe si legume, ceea ce ii plaseaza pe ultimul loc in UE la acest capitol, arata un studiu publicat vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat) care se bazeaza pe datele din 2014, scrie Agerpres.

Fructe si legumeFoto: MorgueFile.com

La mica distanta de romani sunt bulgarii, mai mult de jumatate din populatia tarii vecine (58,6%) declarand ca nu consuma zilnic fructe si legume. La polul opus, campioni in UE la consumul zilnic de fructe si legume sunt grecii (30,1% din populatie), urmati de croati (27,5%) si sloveni (27%).

De asemenea, in Uniunea Europeana mai mult de o treime din populatie (34,4%) nu consuma zilnic legume si fructe, in timp ce mai putin de 15% (14,1%) consuma cel putin cinci portii in fiecare zi. In randul statelor membre, ponderea celor care consuma cel putin cinci portii de legume si fructe in fiecare zi este cea mai mare in Marea Britanie (33,1%) si cea mai mica in Romania (3,5%) si Bulgaria (4,4%).

Consumul regulat de fructe si legume este considerat un element important al unei diete sanatoase si echilibrate. Consumul de fructe si legume este influentat atat de sex cat si de nivelul de educatie, un grad de educatie mai ridicat fiind intalnit in randul celor care consuma cel putin cinci portii de legume si fructe in fiecare zi. De exemplu, in Romania doar 2,7% din cei cu un nivel de educatie scazut consuma cel putin cinci portii de legume si fructe in fiecare zi, fata de 5,5% in cazul celor cu un nivel de educatie ridicat.