Agentiile de turism, amendate de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor cu aproape 116.000 lei
Anul trecut, amenzile aplicate de ANPC in randul agentiilor de turism s-au ridicat la 174.300 lei.
Autoritatea nu a precizat care sunt companiile amendate.
"Aspectele constatate de ANPC in urma verificarii reclamatiilor si a controalelelor au fost: nerespectarea conditiilor contractuale (conditii de cazare, conditii de transport, rezilierea contractelor) si lipsa informatiilor din contracte privind categoria de clasificare a unitatii de cazare/masa, mijloc de transport", arata datele transmise News.ro, in urma unei solicitari.
Turistii au facut plangeri la ANPC in legatura cu serviciile oferite de ghizi, problemele de transport si calitatea necorespunzatoare a serviciilor oferite - masa, cazare, trasee.
De asemenea, turistii s-au plans de nerespectarea conditiilor de cazare, in special in alte tari, ca nu au putut comunica cu reprezentantii agentiilor in privinta reclamatiilor depuse la unitatea de cazare din alta tara si de nerespectarea clauzelor contractuale.
Neinformarea consumatorului cu 15 zile inainte de schimbarea locului sejurului este o alta neregula constatata de inspectorii ANPC in randul companiilor din turism.
Firmele au mai fost amendate din cauza ca nu au aplicat reducerea anuntata sau pentru ca mijloace de transport au avut intarzieri.
Alte companii au fost sanctionate pentru comportament incorect, Astfel, ANPC a dat amenzi pentru ca agentia a inlocuit hotelul inscris in contract cu altul similar, dar care nu a corespuns cerintelor turistului, nefiind recomandat copiilor sau nu au respectat programul de vizitare a obiectivelor.
In anumite situatii, inspectorii ANPC au decis inchiderea temporara a firmei, pana la remedierea deficientelor, sau restituirea contravalorii pentru serviciile de care turistii nu au beneficiat.
Agentiile de turism au fost afectate in acest an de scaderea vanzarilor de vacante in Turcia, una din principalele destinatii din anii terecuti pentru turistii romani.
Mai mult, doua mari agentii de turism, Genius Travel si Mareea, au intrat in insolventa in acest an.
Companiile turistice au obligatia sa incheie polite de asigurare in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism.
Polita de asigurare se incheie pe un an zile de la data incheierii, iar suma asigurata va fi de 50.000 dolari pentru agentiile touroperatoare si de 10.000 dolari pentru agentiile detailiste.
Turistii pagubiti isi pot recupera banii pe vacante, in limita acestor sume.
- +1 (1 vot)Cand poti rezerva singur,ce rol mai au agentiile? (Duminică, 16 octombrie 2016, 11:30) Plagarus [utilizator]1.953 de agenții de turism la nivel național,din totalul de 4.000 de agenti inregistrate nu au făcut dovada deținerii poliței de asigurare, relevă un document al Autorității Naționale pentru Turism (ANT) datat 9 august 2016.raspunde trimite

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU