Adidas a prezentat primul pantof de alergare din lume realizat din fibre de matase produse prin recombinare genetica.

Este vorba despre un material cu 15% mai usor decat daca ar fi produs din fibre sintetice, dar 100% biodegradabil. Construit din fibra Biosteel biologic, pantoful prototip Adidas Futurecraft Biofabric este realizat din cel mai puternic material complet natural disponibil, a declarat un reprezentant Adidas la Conferinta ”Biofabricate” din New York City. Adidas a anuntat un parteneriat pe termen lung cu compania germana de biotehnologie AmSilk, dezvoltatorul procesului de productie biosteel.

"Intr-un an de inovatii total revolutionare, incheierea unui parteneriat AmSilk - ca si crearea pantofului Futurecraft Biofabric - este inca un pas in angajamentul nostru de a redefini industria de echipament sportiv", a declarat James Carnes, unul dintre managerii Departamentului de strategii de la Adidas. Jens Klein, CEO al AmSilk, a adaugat: "Pantofii sunt primul produs din lume realizat dintr-un material de inalta performanta din biopolimeri identici cu matasea naturala."

Fondata in 2008, ca un spin-off al Universitatii Tehnice din Munchen, AmSilk a reusit in 2013 sa produca in laborator un fir identic cu matasea de paianjen. Proteina de matase in sine a fost produsa prin recombinarea genomului unor bacterii E. Coli cu crestere rapida, congelate uscat si solubilizate astfel incat sa teasa un "multifilament" fara sfarsit.