Articolul de lege prin care ANAF publica lista marilor datornici, ​​atacat la Curtea Constitutionala de catre Agentia pentru Protectia Datelor Personale

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 21 decembrie 2016, 11:27 Economie | Consumator


ANAF va publica lista datornicilor persoane fizice si juridice
Foto: Hotnews
Articolul din Codul De Procedura Fiscala prin care ANAF publica pe internet lista de persoane cu mari datorii la stat a fost atacat la Curtea Constitutionala de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter (ANSPDC). Autoritatea sustine ca articolul aduce atingere dreptului la viata privata si este o masura disproportionata "in conditiile in care in care statul dispune de mijloacele procedurale necesare pentru recuperarea sumelor datorate de contribuabili".

"Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 162 din Codul de procedura fiscala, care stabilesc publicarea, pe internet, a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, de catre organele fiscale, raportat la prevederile art. 26 din Constitutie (dreptul la viata privata), art. 20, art. 53 si art. 148 din Constitutie, coroborate cu art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (dreptul la viata privata), art. 16 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (dreptul la protectia datelor personale), art. 1, 7, 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (demnitatea umana, respectarea vietii private si protectia datelor cu caracter personal)", se arata intr-un comunicat al ANSPDC.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata in litigiul aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, declansat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin care s-a contestat procesul verbal de constatare/sanctionare din 23.05.2016 al ANSPDCP, ce a aplicat o amenda contraventionala in cuantum de 16.000 lei pentru savarsirea unor fapte de prelucrare nelegala de date personale, in legatura cu publicarea pe internet a listei debitorilor care inregistrau restante fiscale.
Pe 16 decembrie Tribunalul a admis cererea ANSPDCP de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei.

"ANSPDCP  a apreciat ca dispozitiile art. 162 din Codul de procedura fiscala (prin instituirea obligatiei de a publica, pe pagina de internet proprie a organelor fiscale, lista debitorilor persoane fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii) sunt de natura sa aduca atingere dreptului la viata privata, prin restrangerea nejustificata si disproportionata a acestui drept", arata institutia.

ANSPDC sustine ca art. 26 din Constitutia Romaniei obliga autoritatile sa garanteze dreptul la viata privata al persoanelor, statuandu-se ca '(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.' Corelat cu aceasta prevedere, restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati poate avea loc numai cu respectarea stricta a conditiilor prevazute de art. 53 din Constitutie.

"In conditiile in care statul dispune de mijloacele procedurale necesare pentru recuperarea sumelor datorate de contribuabili, ANSPDCP a considerat ca masura publicarii listelor debitorilor pe internet nu este proportionala cu situatia care a determinat-o", se arata in comunicat.

In materia drepturilor personale, cum sunt dreptul la viata privata, la propria imagine, la demnitate si la protectia datelor cu caracter personal, regula unanim recunoscuta este aceea a garantarii si respectarii acestor drepturi, statul avand, in acest sens, obligatii majoritar negative, de abtinere, prin care sa fie evitata, pe cat posibil, ingerinta sa in exercitiul dreptului sau al libertatii, se mai arata in comunicat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1068 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  serios? (Miercuri, 21 decembrie 2016, 14:25)

  revo [utilizator]

  Daca nu aparea pe primul loc, cu nume si prenume, Robert Negoita si-ar mai fi platit datoriile la stat? Cu siguranta nu.
  Daca nu aparea in topul rusinii, Regele Mihai, sluga PSD, si-ar mai fi platit datoriile la stat? In vecii vecilor, nu!
  Auzi, aduce atingere vietii private!! Nu zau, adica sa fure si sa faulteze legea si fiscul cat pot! Da, grozava viata privata!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by