Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au crescut in luna noiembrie din 2007 cu 9,2% fata de luna similara din 2006, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Anul trecut, nivelul acesta de crestere a fost depasit doar in lunile martie (9,3%) si ianuarie (10%). Indicele preturilor productiei industriale masoara presiunile inflationiste inainte ca produsele sa ajunga la consumator.

Conform datelor statistice, preturile produselor industriale au crescut in noiembrie cu 9,2% comparativ cu luna corespunzatoare din 2006, cel mai dinamic sector fiind industria extractiva (+18,1%). Pe marile grupe industriale cele mai mari cresteri de preturi au fost la produsele industriei energetice (+12,2%).

Fata de luna anterioara, in noiembrie 2007, preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere cu 1,9%. Pe sectoare de activitate, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la preturile produselor din industria prelucratoare (+2,4%), iar pe marile grupe industriale la produsele din industria energetica (+2,7%).

In luna octombrie din 2007, preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) crescusera cu 1,6% fata de luna precedenta si cu 8,2% fata de octombrie 2006. Nivelul cresterii anuale cu 9,2% a preturilor produselor din industrie din noiembrie 2007 a mai fost depasit doar in lunile martie (9,3%) si ianuarie (10%) ale anului trecut.