Trei soiuri noi de cartof au primit aprobarea EPA (Agentia Federala Americana pentru Protectia Mediului) pentru a fi cultivati in scopuri comerciale, incepand din aceasta primavara. Cele trei soiuri, botezate Ranger Russet, Atlantic si Russet Burbank, sunt modificate genetic si au fost create de specialistii companiei J. R. Simplot. Aprobarea EPA vine dupa ce, in luna ianuarie a.c., FDA (Administratia Federala pentru Alimente si Medicamente), a autorizat comercializarea spre consum a acestor cartofi.

Cercetarile pentru realizarea acestor soiuri de cartofi au urmarit, ca scop initial, obtinerea rezistentei la mana. Reamintim ca aceasta boala a provocat, la mijlocul secolului XIX, o cumplita foamete in Irlanda. Un milion de oameni au murit atunci si inca pe-atatia au fost siliti sa emigreze. Dar, pe langa scopul initial, cercetatorii au reusit sa mai obtina si alte ameliorari. Astfel, noii cartofi nu mai fac puncte negre si nici pete vinete. Dar, mai important, nu mai contin o substanta cancerigena care se activeaza prin fierberea la temperaturi inalte.

Anuntul a reaprins numeroase controverse pe tema plantelor modificate genetic. Aceasta in contextul in care SUA este o tara unde se cultiva si se consuma pe scara larga porumb, soia, canola, bumbac, papaya si alte plante modificate genetic.

Pe de o parte, mai multi specialisti au apreciat ca acesti cartofi, pentru ca nu isi schimba culoarea dupa ce sunt feliati, vor fi foarte ceruti pe piata de semipreparate, mai ales pentru hoteluri, restaurante si centre de conferinte.

Pe de alta parte, McDonalds, unul dintre cei mai vechi clienti ai J.R. Simplot, a declarat ca nu va utiliza niciunul dintre soiurile de cartofi modificati genetic.

Responsabilii Simplot sustin ca aceste noi soiuri, ce vor fi cultivate mai ales in Idaho si Wisconsin, vor permite fermierilor sa obtina venituri mai mari. Motivul il constituie cantitatea mult mai mica de pesticide care va fi utilizata.