Exporturile au insumat 5,95 de miliarde de euro, in crestere cu 3,8% fata de 2015, insa importurile de produse agroalimentare au crescut in ritm mai rapid, respectiv cu 11,8%, pana la un nivel de 6,51 de miliarde de euro, valoare considerata un record istoric.
"Nivelul excedentului comercial al schimburilor cu tarile terte, de 1,256 de miliarde de euro, nu a fost suficient de ridicat pentru a compensa lipsa de performanta a schimburilor agroalimentare ale Romaniei cu celelalte state membre, deficitul record consemnat cu UE fiind aproape dublu fata de anul precedent, respectiv de 1,814 de miliarde de euro", precizeaza analiza MADR.
Livrarile externe de grau au totalizat aproximativ 7 milioane de tone, fiind de doua ori mai mari decat in anul precedent, ceea ce a adus incasari de 1,14 miliarde de euro si a plasat graul pe primul loc in topul exporturilor de produse agroalimentare.
Potrivit sursei citate, o parte importanta din volumul majorat de grau exportat in 2016 a provenit din achizitii din Ungaria si Bulgaria in vederea re-exportului prin Portul Constanta.
Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agroalimentar al Romaniei: livrarile catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 60,7% din total exporturi, iar achizitiile de produse agroalimentare din statele membre au detinut o pondere de 83,4% din total importuri.
Situatia exporturilor pe categorii de marfuri
Comparativ cu anul 2015, in anul 2016 exporturile au crescut la anumite categorii de marfuri astfel:
- seminte de rapita, in cantitate de 1,46 de milioane de tone, au inregistrat un avans pe incasari de 248,2 milioane de euro, totalizand 549 de milioane de euro,
- semintele de floarea-soarelui au avut un plus de 37,6 milioane de euro, pana la 489,9 milioane de euro, pentru o cantitate de 1,18 milioane de tone.
- la animale vii din specia bovine s-au incasat 159 de milioane de euro (+32,5 milioane euro fata de 2015),
- din preparate alimentare - suma de 112,6 milioane de euro (+25,3 milioane euro),
- ciocolata 71,3 milioane de euro (+18,1 milioane de euro),
- produse de brutarie, patiserie si biscuiti 107,1 milioane de euro (+16,7 milioane de euro),
- carne de porc 49 de milioane de euro (+14,1 milioane euro),
- animale vii din specia ovine sau caprine 166,3 milioane de euro (+12 milioane de euro),
- carnati, salamuri si produse similare 42,8 milioane de euro (+7,2 milioane de euro fata de 2015).
Pe de alta parte, in 2016 au scazut exporturile de:
- porumb cu 257,5 milioane de euro, pana la 702,4 milioane de euro pentru o cantitate de 3,43 de milioane de tone,
- tigari cu 176,4 milioane de euro, cele de orz cu 107,3 milioane de euro,
- uleiul si srotul de floarea-soarelui, cu 41,9 milioane de euro, respectiv cu 26,9 milioane de euro.
Desi in termeni cantitativi exportul de carne de pasare s-a mentinut relativ constant - 66.500 tone - din punct de vedere valoric a scazut cu 21,2 milioane de euro pana la 112,3 milioane de euro.
Situatia importurilor pe categorii de marfuri
In ceea ce priveste importurile de produse agroalimentare, au fost urmatoarele cresteri in anul 2016:
- Carnea de porc se mentine in top cu o cantitate de 197.000 de tone, in valoare de 343,6 milioane de euro. Fata de 2015, cresterea valorica a fost cu 16,2% (+47,9 milioane de euro).
- Au avansat si importurile de grau, pana la 2,156 milioane de tone, in general pentru a fi re-exportate, valoarea acestora fiind de 330,9 milioane de euro,
- produsele de brutarie, patiserie si biscuiti (+44 milioane de euro),
- ciocolata (+43 milioane de euro),
- Au mai fost importate 63.500 tone de branzeturi, in valoare de 178 de milioane de euro (+39 milioane de euro fata de 2015),
- preparate alimentare de 226 de milioane de euro (+38 milioane de euro fata de 2015),
- cafea de 197,6 milioane de euro (+27,9 milioane de euro),
- citrice de 163 milioane de euro (+23,8 milioane de euro),
- banane de 125,4 milioane de euro (+17,2 milioane de euro),
- carne de pasare de 161,7 milioane de euro, in plus cu 15,4 milioane de euro fata de anul 2015,
- importurile de lapte si smantana, de la 150.900 tone in 2015 la 190.700 tone in anul 2016, majorarea cantitativa fiind de 26,3%, iar din punct de vedere valoric de 14,6 milioane de euro, totalizand 74,9 milioane de euro.
- La tomate, importurile din anul 2016 s-au ridicat la 76.300 tone, iar valoric au atins 70,2 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 32,7% fata de 2015 (+17,3 milioane de euro).
Pe de alta parte, au scazut importurile de:
- srot de soia (-73,6 milioane de euro),
- tutun brut (-42,6 milioane de euro),
- animale vii din specia porcine (-6,8 milioane de euro euro).
A crescut consumul populatiei
In ultimii ani, Comisia Europeana a avertizat ca Romania, desi si bucura de o crestere economica procentuala mare, aceasta isi schimba motorul de crestere de la exportul net la consum.
Datele centralizate de Eurostat arata ca Romania a avut, in anul 2016, printre cele mai accelerate cresteri procentuale ale volumului comertului cu amanuntul din toata Uniunea Europeana, un indicator important al consumului populatiei.
Potrivit statisticii, volumul comertului cu amanuntul a crescut substantial in urmatoarele peroade ale anului 2016 comparativ cu lunile similare ale lui 2015: ianuarie (15,7%), februarie (19%), martie (18,6%), aprilie (20,4%), mai (13,8%), iunie (16%), iulie (13,6%), august (11,8%), septembrie (9,7%), octombrie (8,7%), noiembrie (9,5%), decembrie (7,9%).
Reamintim ca TVA la alimente a scazut de la 24% la 9% incepand din 1 iunie 2015, iar TVA standard de la 24% la 20%, din 1 ianuarie 2016. De asemenea, de la 1 ianuare 2017, TVA standard a scazut la 19%.
In stilul asta o sa ajungem sa importam peste 80%.
In tari ca Spania,Italia,Franta se pune accent pe productia proprie ,dai cu tunul si nu gasesti produse romanesti agricole.
Asta se intampla cand nu exista programe de protectie a produselor proprii cum ar fi subventii pentru producatori privati.
In afara de cateva gen Topoloveni foarte putine produse sunt denominate si asta datorita politici imbecile de distrugere a fabricilor sau din lipsa a fermelor si fabricilor particulare care sunt sufocate de preturile producatorilor externi.
Avem pământ să cultivăm cartofi, ceapă, usturoi, ardei, roșii, castraveți, mere, pere, prune, gutui, nuci, orez, fasole, mazăre, ciuperci etc etc dar în magazine ajung cele din afară. Incredibil.
Exista presiunea altor tari gen Turcia pe legume-fructe, Grecia, cu o clima mai buna si care produc la niste preturi cu care e greu sa te bati...
Exista lipsa de infrastructura de irigatii, votantii PSD au preferat sa desfaca dalele din canalele de irigatii, sa scoata tevile din pamant si cablurile si sa le vanda la fier vechi, samd...
Exista lipsa de comuniune si oamenii de la tara nu se pot asocia in diverse grupuri cu care sa isi apere drepturile, sa atraga fonduri, sa isi ceara printre altele subventii, investitii guvernamentale in irigatii. N-am vazut tarani varsand laptele in fata guvernului ca in alte tari, mai degraba tarani adusi cu autocarele sa manifesteze pro-guvern, daca e PSD.
Exista lipsa de viziune din parta conducatorilor, nu se pun la dispozitia oamenilor agentii guvernamentale cu specialisti care sa ii consilieze, sa ii invete cum se face agricultura moderna, sa le scoata din cap ca se poate face cu sapa sau altfel decat in ferme relativ mari. Asta inseamna ca cei cu 2-3 hectare de pamant cum sunt majoritatea taranilor trebuie fie sa il vanda si sa se ocupe cu altceva, fie sa cumpere mai mult, insa nu sunt pregatiti mental pentru un astfel de pas.
O rosie normala, "romaneasca" adica aia pe care o stim din curtea bunicii nu rezista mai mult de cateva zile dupa ce o culegi. Nici producatorul, nici transportatorii si nici comerciantul nu vrea sa aiba 50% pierderi...
Si apoi mai e si consumatorul de la bloc, care cumpara rosii proaste cu 3 lei indiferent de sezon in timp ce alea bune se strica pe taraba pentru ca sunt "scumpe", adica in sezon 5 lei si in extra sezon 10...
Ce am vrut sa spun e ca rosiile romanesti nu sunt automat mai bune, cunosc oameni care cultiva cu seminte turcesti si obtin aceleasi prostii de rosii ca cele de la turci, le dau cu tot felul de substante, mai abitir ca turcii...
Practic nu poti intra pe piata lor, este imposibil .
In schimb RO si-a omorit producatorii interni ca sa faca loc celor de import , multe cu o calitate indoielnica si preturi ce te fac sa fii sigur de evaziune fiscala.
In Ro s-au inchis firme in timp ce in Polonia se deschideau fabrici ca sa faca fata cererii din RO.
Inteleg sa avem importuri de cafea , citrice si banane (ca nu poti produce in Romania), dar sa importam rosii si grau mi se pare de rasul lumii.
In schimb, ministerul risipeste banii pe pomeni si amageste tinerii cu cateva zeci de mii de euro...
Acum psd-ul se ocupa numai de furat si de eliberat hotii lor, iar producatorii interni sunt obligati sa inchida fabricile!
Ia vezi scandalul Berlusconi vs Sarckozi in parmlat:
"i-ati danonele si fugi de aici", si asa a fost
Alt ex: o buna bucata de timp firmele din SM si BH exportau paine in Hu in magazinele aproape de granita, asta pina cind s-au sesizat cei de la garda financiara din hu si au inceput sa dea amenzi magazinelor din hu ce comercializau paine din RO, amenzile s-au oprit cind painea din Ro nu a mai fost pe rafturi .... simplu si eficient si-au protejat producatorii lor. Sint n+1 cazuri si exemple.
Guvernul a omorit producatorii de lapte ca sa importam lapte din hu , ... adica lapte praf
competitivitate zici......bullllllshit, a big one
Daca il vei subventiona pe ala cu sapa si plugul cu boi, vom plati cu totii ca sa avem produse proaste, putine, scumpe, samd.
Orice investitie ( prin subventii investim cu totii in agricultura ) trebuie sa se asigure ca este facuta intr-un mediu cat de cat eficiente. Obsesia celor prinsi in sisteme ineficiente ( agricultura, invatamant, sanatate ) e sa primeasca cat mai multi bani, no matter what, oricat de ineficienti sunt si sa nu dea socoteala pentru asta.
Stiu ca imi voi lua minusuri, multi au inca o imagine idilica despre taranul roman care produce numai chestii bio, dar realitatea este departe de asta.
DE CE ? ............. raspunsul il aflii singur ,
1 incompetenta guvernantilor RO + Ciolos nu stiu ce a pazit ( stie bine care-i situatia) si
2 protectionism
cine sa mai munceasca pamanturile? sulea?
taranii nu mai sutn motivati!
iar.. agricultura care se exporta provine din pamant romanesc si cu "capital" strain!
rusine!
Aici e vorba de productivitate . Din cauza aia importa strainii cartofi din Egipt la pret mai mic ca cei din RO.
La noi nu s-a investit in tehnologizare mai deloc in ultimii 28 de ani.
Patronii Romani in loc sa reinvesteasca profitul in companie si sa o faca cat mai productiva si competitiva prefera sa-si faci concediul in Dubai din marja de profit iar angajatilor sa le dea praf in ochi ca si salariu 'competitiv'.Si sti cum e vorba aia : Nu suntem productivi domne.
Ati vazut vreodata aglomeratia de la Nadlac sau Giurgiu?!
Visati la cai verzi pe pereti, cei din ministerul agriculturii !