Cercetatorii de la centrul de VIB-U din Gent (Belgia), in colaborare cu cercetatori din SUA, au descoperit o gena capabila sa mareasca in mod semnificativ viteze de crestere a plantelor si sa creasca productivitatea la porumb. Rezultatele cercetarilor arata ca existenta genei PLASTOCHRON 1 (ZmPLA1) in hibrizii de porumb poate mari randamentul cu 10 pana la 15 procente. Cel putin asa spun datele publicate in revista stiintifica "Nature Communications".

Cercetatorii au demonstrat ca modularea expresiei genei PLASTOCHRON1 (ZmPLA1) din porumb, o gena care codifica o proteina de transport cunoscuta sub numele de citocromul P450 (CYP78A1), realizeaza o marire a vitezei cresterii de organe, a vigorii rasadurilor si a randamentului de seminte.

Potrivit profesorului Dirk Inze, unul dintre liderii cercetarii, ¬folosirea frunzelor de porumb ca model de cercetare a adus contributii semnificative la mai buna intelegere a procesele de crestere a plantelor. Aceasta lucrare este o demonstratie fantastica ca cercetarea de baza privind modul in care frunzele cresc poate conduce la o perspectiva fara precedent asupra modului de imbunatatire a randamentului culturilor cum ar fi porumbul ".

Stiuletii de plante modificate genetic pentru a supra-exprima gena PLA1 s-au dovedit a fi mai robusti, deoarece gena a imbunatatit randamentul atat la plantele homozigote, cat si la cele hibride, plantate in locatii diferite si in mai multe sezoane.

Analiza detaliata a cresterii in timp arata ca gena PLA1 stimuleaza durata alungirii frunzelor si prelungeste perioada de divizare a celulelor nediferentiate. Durata mai lunga de crestere compenseaza reducerea ratei de crestere cauzata de diferite tipuri de stres de mediu.

Articolul original este disponibil lafundacion-antama.org