Peste 5.000 de hectare de culturi pomicole au fost distruse in proportie de 70 - 80 la suta in urma temperaturilor foarte scazute si a ninsorilor inregistrate in a treia saptamana a lunii aprilie, cei mai afectati fiind producatorii din Voinesti. In aceste conditii, senatorul Adrian Tutuianu cere ministrului Agriculturii sa ia in calcul posibilitatea acordarii unui ajutor de stat producatorilor afectati, potrivit news.ro.

Ninsorile si temperaturile sub nivelul inghetului inregistrate in perioada 19 - 23 aprilie au afectat grav culturiler de pomi fructiferi din zona de nord a judetului Dambovita. Potrivit unei intrebari adresate de catre senatorul Adrian Tutuianu ministrului Agriculturii, Petre Daea, "in urma deplasarilor si evaluarilor in teren, specialistii Directiei Agricole au constatat pagube pe o suprafata cumulata de 5.300 hectare culturi pomicole, afectate in proportie de 70-80%".

Conform aceleiasi surse, cei mai afectati sunt producatorii de fructe din comuna Voinesti, unde 1.300 de hectare de culturi pomicole sunt compromise in mare parte.

De asemenea, in localitatea Valeni 800 de hectare de culturi pomicole au fost afectate, in timp ce la Malu cu Flori au fost compromise 750 de hectare de culturi.

Inghetul a distrus, de asemenea, viitoarele recolte de fructe si in alte localitati din judetul Dambovita, respectiv Pucheni, Pietrari, Barbuleti, Rau Alb, Candesti si Tatarani.

In acest context, parlamentarul dambovitean a solciitat ministrului Agriculturii sa ia in calcul posibilitatea acordarii unui ajutor din partea Statului catre producatorii afectati.

"Avand in vedere cheltuielile foarte ridicate pe care producatorii agricoli le-au efectuat pana la aceasta data pentru intretinerea plantatiilor (taierea pomilor, fertilizare, tratamente fitosanitare, etc) si pagubele foarte mari provocate de fenomenele meteo din a doua jumatate a lunii aprilie, va rog sa analizati posibilitatea activarii unui ajutor de stat pentru a veni in sprijinul producatorilor afectati", sustine Tutuianu in intrebarea adresata ministrului Agriculturii.