Comisia Europeana a anuntat, la solicitarea BBC, ca nu a primit scrisoarea pe care autoritatile din Romania sustin ca au trimis-o ca raspuns la observatiile aduse cu privire la taxa de inmatriculare auto. Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru impozite si taxe, Maria Asimakopoulou, a declarat pentru BBC, preluat de Rador: "Pana acum nu am primit nicio scrisoare din partea autoritatilor romane".

"Probabil ca scrisoarea este pe drum. De asemenea, as vrea sa subliniez ca pentru a stopa procedura de sanctionare a Romaniei, Comisia Europeana are nevoie ca statul membru sa adopte mai intai o lege de modificare a taxei auto compatibila cu normele europene", a mai adaugat Maria Asimakopoulou.

Reamintim ca autoritatile romane sustin ca au trimis scrisoarea de raspuns si ca vor negocia saptamana viitoare cu expertii Comisiei Europene o posibila modificare a taxei auto.

Saptamana viitoare, reprezentantii Ministerului Economiei se vor afla la Bruxelles pentru a negocia cu expertii Comisiei Europene o posibila modificare a taxei de inmatriculare, intalnire neconfirmata insa de Comisia Europeana.

Procedura de sanctionare a Romaniei pentru taxa auto, considerata discriminatorie de comisarul european pentru taxe si impozite, Laszlo Kovacs, nu a fost inca oprita. Potrivit BBC, Kovacs a avertizat in mai multe randuri autoritatile de la Bucuresti ca taxa auto introdusa la 1 ianuarie 2007 nu respecta normele europene.

Nemultumirea comisarului european vine din faptul ca pentru masinile importate in Romania trebuie sa se plateasca o taxa care poate sa ajunga la cateva mii de euro, pe cand pentru masinile autohtone se percep numai cateva sute de euro. Laszlo Kovacs a cerut chiar anularea taxei, insa premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu se pune aceasta problema.

Anul trecut, taxa de inmatriculare a adus peste 200 de milioane de euro la buget.