Produsele alimentare pur vegetare precum "lapte de soia" sau de tofu nu pot folosi in numele lor cuvantul "lapte" sau "branza", care sunt rezervate pentru produse de origine animala, a decis miercuri justitia europeana, citata de AFP.

"In scopuri de comercializare si marketing, reglementarea (UE) rezerva in principiu denumirea 'lapte' doar laptelui de origine animala", arata Curtea de Justitie a UE (CJUE), care are sediul la Luxemburg.

Aceasta lucru este valabil si pentru produse etichetate "frisca", "branza" si "iaurt", care trebuie sa fie derivate din lapte real, potrivit CJUE.

Justitia europeana a fost sesizata de un tribunal german care incearca sa transeze un litigiu intre societatea TofuTown, care comercializeaza printre altele "unt de tofu" si "branza vegetala", si o asociatie berlineza care lupta impotriva concurentei neloiale, Verband Sozialer Wettbewerb.

Societatea argumenta ca nu foloseste termenii "unt" sau "branza" izolat, ci intotdeauna in asociere cu produsul vegetal in cauza.