Fermierii reuniti in Asociatia Producatorilor de Carne de Porc solicita marti Guvernului modificarea si completarea urgenta a Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, precum si sustinere financiara de la buget pentru actiunile de gestionare a situatiei, dupa identificarea virusului pestei porcine africane intr-o gospodarie de langa Satu Mare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-un comunicat de presa, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc afirma:

  • Aparitia acestui caz de PPA - speram izolat - era previzibila tinand cont de particularitatile de raspandire a virusului. Reamintim ca pentru pesta porcina africana nu s-a identificat tratament sau vaccin, iar caile de transmitere in mediul domestic sau silvatic sunt din cele mai diverse.
  • Boala nu este transmisibila la om, dar produce imense pagube materiale fermierilor aflati in focar sau in zona de risc, unde toti porcii mor sau trebuie eutanasiati si incinerati in regim de urgenta, fermele fiind izolate si circulatia animalelor drastic restrictionata.
  • Pentru gestionarea crizei declansate de identificarea virusului PPA intr-o gospodarie de langa Satu Mare, aflata la 3,5 kilometri de granita cu Ungaria, respectiv 13,5 kilometri de cea cu Ucraina, APCPR solicita aprobarea imediata a hotararii pentru modificarea si completarea Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotararea Guhvernului nr. 830/2016, sustinerea financiara de la bugetul de stat a programelor exceptionale de biosecuritate in fermele comerciale de crestere a porcilor pentru o perioada de cel putin un an, mentinerea regulilor legale privind miscarea animalelor din fermele de porci aflate in afara zonei de risc si aplicarea urgenta a unei politici de restructurare a cresterii porcului in gospodariile taranesti.
  • Este un moment de cumpana pentru sectorul de crestere a porcilor din Romania in care s-au investit bani, s-au creat locuri de munca si s-a contribuit masiv la bugetul statului, dar si la securitatea alimentara a populatiei.
  • Fermele profesionale de crestere a porcilor asigura consumatorii de existenta unui inalt standard de calitate si siguranta alimentara. Cerem autoritatilor membre ale Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta sa dispuna masuri imediate si coerente de eradicare a focarului de PPA din judetul Satu-Mare, de protectie si sustinere a activitatii din fermele profesionale de crestere a porcilor si de informare permanenta a populatiei asupra efectelor economice ale bolii, a cailor de transmitere si a masurilor de biosecuritate in gospodariile taranesti.

Primul focar de pesta porcina africana in Romania a fost confirmat de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala intr-o gospodarie localizata la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzandu-se ulterior si la o a doua gospodarie, a anuntat, marti, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), citata de Agerpres.