Preturile globale la alimente au coborat usor in luna august, in principal datorita prognozelor la recoltele de cereale care au generat asteptari optimiste privind cresterea rezervelor de cereale - afirma joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), intr-un comunicat remis HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Indicele FAO pentru preturile la alimente a scazut cu 1,3% fata de luna iulie, ajungand in medie la 176,6 puncte pentru luna august.

Aceasta scadere a fost determinata, in mare masura, de scaderea cu 5,4 la suta a indicelui FAO pentru preturile la cereale, reflectand o cadere puternica a preturilor la grau, pe masura ce perspectivele productiei din regiunea Marii Negre s-au imbunatatit.

FAO a prezentat perspective majorate pentru productia globala de cereale - 2 611 milioane de tone, un record neinregistrat pana acum. De asemenea, este de asteptat ca stocurile mondiale de cereale sa atinga un nivel record spre sfarsitul lui 2018, potrivit ultimului Raport FAO privind Cererea si Oferta de Cereale, de asemenea lansat astazi.

Noile estimari indica recolte de grau mai mari, pe masura ce perspectivele de productie imbunatatite in Federatia Rusa au avut un impct mai mare decat revizuirile descendente pentru Canada si Statele Unite ale Americii, precum si datorita productiilor mai mari de porumb si orz din Brazilia si Federatia Rusa. Productia globala de orez in 2017 este de asemenea estimata acum sa atinga un nivel record, potrivit FAO.

Scaderea usoara a Indicelui FAO pentru preturile la alimente din luna august a incheiat trei luni de cresteri consecutive. Totusi, in ciuda acestui fapt, indicele - un indice calculat in baza tranzactiilor care urmareste preturile pietei internationale pentru cinci grupuri cheie de marfuri - a ramas cu 6% peste valoarea sa inregistrata cu un an mai devreme.

Alaturi de cereale, Indicele FAO pentru preturile la carne a scazut cu 1,2% in cursul lunii, in timp ce Indicele FAO pentru preturile la zahar a scazut cu 1,7% - datorita perspectivelor favorabile de recoltare a trestiei de zahar in Brazilia, Thailanda si India, precum si datorita unei cereri mai mici internationale cauzate de taxele de import mai mari impuse de China si India.

Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a crescut cu 2,5%, determinat de cresterile cotatiilor pentru uleiurile de palmier, soia, rapita si uleiul de floarea-soarelui. Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a crescut de asemenea cu 1,4% fata de iulie, determinat de cresterea cererii de grasimi lactate in Europa si America de Nord.

Noua previziune a FAO indica, de asemenea, o utilizare mai mare a cerealelor in alimentatie, in special a graului si orezului, in timp ce utilizarea boabelor grosiere pentru furaje este proiectata sa atinga o valoare maxima.

Chiar si asa, se asteapta ca stocurile de cereale mondiale sa atinga un nivel record de 719 milioane de tone, in crestere cu 2% fata de nivelurile deja ridicate la deschiderea sezonurilor actuale. Se asteapta o crestere semnificativa a stocurilor de grau in Federatia Rusa si a stocurilor de porumb in Brazilia.

Se asteapta, de asemenea, o crestere cu peste 2% a comertului international cu cereale, ajungand la 403 milioane de tone, un nou record. Ultima prognoza a FAO este cu 8 milioane de tone mai mare decat cea anterioara, din cauza cererii mai ferme de import din partea Chinei, Braziliei, Uniunii Europene, Republicii Islamice Iran si Mexicului.