Un cartof modificat genetic (MG), conceput pentru a rezista acestei boli devastatoare, s-a comportat "in mod stralucit" in primul an al studiilor pe teren facute de cercetatorii britanici din Norwich. Experimentul efectuat de laboratorul Sainsbury (TSL) din Parcul de Cercetare Norwich implica incorporarea a trei gene rezistente la Phytophthora infestans, ciuperca ce provoaca boala, provenind de la o ruda salbatica a soiului comercial Maris Piper.
Dupa primul an al studiului de teren, oamenii de stiinta au observat o imbunatatire semnificativa a rezistentei la mana tarzie, si cu o diferenta semnificativa intre comportamentul plantelor cu rezistenta indusa si a celor nerezistente.
Profesorul Jonathan Jones, care conduce proiectul, a declarat ca rezultatele initiale au dovedit ca ar putea exista un mod de a controla mana tarzie, fara a fi nevoie de stropiri cu fungicide chimice. "Primul an al studiului asupra Maris Piper a adus rezultate stralucite", a spus el. "Am observat rezistenta la fitoftoroza in toate liniile. Avem tehnologia pentru a rezolva problemele care afecteaza mijloacele de trai ale multor oameni. Bolile plantei reduc randamentele si necesita aplicarea de produse agrochimice, iar acest studiu de teren arata ca este posibila o agricultura mai durabila."
Una dintre gene va fi cea care provoaca invinetirea, ceea ce va face cartofii mai atractivi pentru clienti. A doua gena "redusa la tacere" ar putea reduce innegrirea si formarea de acrilamida atunci cand cartofii sunt gatiti la temperaturi ridicate - de exemplu, atunci cand sunt prajiti sub forma de chips-uri.
Aprobarea studiului de catre Guvernul britanic a fost conditionata de ingradirea plantelor modificate genetic si impiedicarea amestecarii lor cu culturile conventionale sau eliberarea in mediu. La sfarsitul fiecarui sezon, toate materialele recoltate (blaturile de plante si tuberculii) sunt depozitate in recipiente sigilate si distruse intr-o instalatie autorizata de eliminare a deseurilor. Dupa fiecare sezon din timpul perioadei de proba de trei ani, parcelele folosite vor fi monitorizate de voluntari si detinatorii de terenuri, spre a preveni rasarirea accidentala a plantelor MG.
Ai o gandire de tipul "totul sau nimic" fiindca asa te-au invatat la scoala de troli, iar tu nu gandesti pentru tine.
Daca n-ai fi postac, ai putea face altceva ca sa-ti castigi existenta?
din articol inteleg ca nu este vorba de mg prin care sa se transplanteze gene, ci de anihilare a unor gene exitente, gene care dauneaza recoltelor de cartofi.
in uk si irlanda, cartoful este aliment de baza.
se pare ca si pe la noi.