​​Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a sustinut joi ca mesajul sau legat de cresterea preturilor la oua ar fi fost interpretat gresit. "Ceea ce am spus eu este ca o crestere de 50% la anumite produse, cum vedem la oua, nu se poate explica doar prin efectul macroeconomic al deficitului bugetar, defictului comercial si al deprecierii cursului. Deci aceste elemente exista si ele genereaza o crestere moderata a preturilor. Cresterea pe care o vedem de 3% (n.a la produsele alimentare) in octombrie 2017 fata de 2016 este o crestere moderata a preturilor si ea se leaga de aceste variabile macroeconomice. Cresterea mare a preturilor la unele produse, cum este la oua, nu are legatura cu aceste variabile.', a spus Chiritoiu.

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES
  • "Ideea a fost exact opusa. Ouale au o evolutie extraordinara, diferita. La produsele alimentare cresterea de 3% este explicata de evolutiile macroeconomice si nu ne ingrijoreaza din punct de vedere concurential. La oua, unt si alte produse da, vedem cresteri de 50% si aici incercam sa vedem care sunt explicatiile.", a declarat joi Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, intrebat cum comenteaza declaratiile ministrului Agriculturii Petre Daea.

Petre Daea, ministrul agriculturii, s-a lansat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, intr-un atac dur la adresa lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Acest conflict pleaca de la o explicatie pe care Chiritoiu a oferit-o, marti, pentru Agerpres, in legatura cu motivele scumpirii oualor. Chiritoiu a spus ca unul dintre posibilele motive este cresterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor si pune presiune pe inflatie. Petre Daea spune ca este o explicatie pe care o catalogheaza "impotriva tarii".

  • "Am rugat, prin adresa scrisa, pentru ca asa e normal intre institutiile statului sa comunicam, asa cum trebuie, presedintele Concurentei care, daca este astazi aici, poate sa mai dea o data o explicatie pe care n-as cataloga-o decat impotriva tarii. Foarte atent spun acest lucru si foarte apasat, pentru ca a spune ca sunt diferente de pret ca urmare a faptului ca au schimbat, ca e deficitul bugetar, mi se pare prea mult. Ar fi bine sa dea explicatii Guvernului Romaniei, pentru ca dumnealui nu este paun printre gaini, fara sa-si pateze aripile si noi sa fim in fiecare zi perpeliti, fie de situatia reala pe care o are tara, iar dumnealui se plimba cu explicatii cautand un raspuns peste doi ani de zile cand nu mai sunt nici gainile si poate nu mai suntem nici noi", a spus Daea.

Intrebat joi cum comenteaza aceste afirmatii, Bogdan Chiritoiu a spus: "Asta cred si eu, ca sunt un fuctionar cenusiu al statului roman."

  • "Cred ca toata lumea apreciaza activitatea Consiliului Concurentei. Anul acesta aniversam 20 de ani de activitate si rezultatele se vad. Nu cred ca exista dubii privind faptul ca statul roman are in Consiliul Concurentei o institutie puternica si eficienta. Acum, evident ca pe situatii punctuale, trebuie sa colaboram, teoretic pot fi divergente, dar in fapt nu avem divergente. Cu totii tragem in aceeasi directie, vrem sa ne asiguram ca piata functioneaza bine in Romania si consumatorii romani beneficiaza de cele mai bune preturi care sunt posibile. Abordarile pot fi diferite  pentru ca avem instrumentele legale diferite si este foarte bine sa ne completam unii pe altii. Repet tinta este comuna si este important sa colaboram intre institutiile statului si as pune ca aceasta colaborare sa se realizeze discret in intalniri directe intre noi si nu sa fie mediata de presa. Niciodata nu ii vei prinde pe hoti daca faci prea multa galagie. Asta este specificul activitatii noastre.", a mai spus joi Bogdan Chiritoiu.

Pentru detalii citeste si: