Statele membre UE au aprobat propunerea Comisiei Europene de a reinnoi pentru alti cinci ani autorizatia de utilizare a substantei continuta in erbicidele folosite in agricultura, a caror utilizare si comercializare expira la data de 15 decembrie. De fapt Germania a fost cea care a decis sa continue sa foloseasca aceasta substanta care reprezinta un subiect activ al diviziunilor stiintifice, dar si al celor politice, potrivit Rador. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera glifosatul ca fiind un potential cancerigen, in timp ce Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara Autoritatea (EFSA) si Agentia Europeana pentru Agentia pentru Produse Chimice (ECHA), nu, potrivit La Stampa si La libre belgique.

18 tari au votat pentru propunerea executivului european, ceea ce reprezinta putin peste cele 65% din populatia UE necesare. 9 tari s-au opus si o tara s-a abtinut, ceea ce a permis sa se atinga majoritatea necesara, contrar unui prim vot de la inceputul lui noiembrie. Germania, care s-a abtinut in turul precedent, a votat pentru, dupa ce a cerut modificari ale textului propus legate de restrictiile la utilizarea privata a glifosfatului si respectarea biodiversitatii, potrivit unei surse apropiate de dosar. Aceasta schimbare de pozitie a Germaniei, importanta din punct de vedere demografic, a facut sa incline balanta in favoarea unei noi autorizari.

"Votul de astazi arata ca atunci cand vrem, putem sa impartasim si sa acceptam responsabilitatea noastra colectiva in luarea unei decizii", a reactionat comisarul european pentru sanatate, Vytenis Andriukaitis, citat intr-un comunicat.

Reactii negative: O decizie trista a UE

"O trista decizie a Europei", apreciaza luni ministrul valon al mediului, Carlo Di Antonio (cdH), dupa ce Uniunea Europeana a decis sa reinnoiasca autorizarea glifosfatului pentru 5 ani. Dupa parerea omologului sau de la Bruxelles, Celine Fremault (cdH), "UE nu tine cont nici de opinia acetatenilor, nici de sanatatea lor".

"Aplicarea elementara a principiului precautiei s-a lovit de forta industriei fito", estimeaza Carlo Di Antonio intr-o prima reactie publicata pe reteaua de socializare Twitter. "Belgia a votat impotriva reinnoirii, dar 18 tari au decis altfel. Sper ca autoritatile federale vor interzice comercializarea in Belgia", adauga el, potrivit La libre belgique citat de rador.