Virusul pestei porcine africane a fost descoperit într-o probă recoltată dintr-un salam confiscat de către autorităţile vamale de la un cetăţean din Ucraina, la punctul de trecere a frontierei Halmeu din judeţul Satu-Mare, a anunţat joi seară Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Salamul făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate în 26 martie de către autorităţile vamale de la Halmeu şi, potrivit procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Postului de Inspecţie la Frontieră Halmeu, care le-au trimis DSVSA Satu-Mare pentru distrugere prin incinerare.

Probe recoltate din acest produs se trimit la Institutul de Diagnostic şi Sanătate Animală, Laboratorul Naţional de Referinţă pentru pesta porcină africană, pentru confirmarea diagnosticului.

"Acest rezultat de laborator vine în spijinul ipotezei rezultate în urma investigaţiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar de pestă porcină africană din ţara noastră, că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina", spun reprezentanţii ANVSA.

Instituţia mai precizează că, din luna august a anului trecut, prin structurile teritoriale de la nivel judeţean, monitorizează situaţia epidemiologică din România şi colaborează permanent cu alte instituţii ale statului, pentru limitarea extinderii şi pentru eradicarea bolii.

Pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare pentru porcii domestici şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, respectiv poate rezista până la 3-6 luni în produsele din carne de porc.

ANSVSA reaminteşte despre interdicţia de introducere în ţară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnaţi, şuncă, carne sărată etc.) provenite din Republica Moldova şi Ucraina.