Balbaiala cu taxa auto: Guvernul a amanat decizia cu 1-2 saptamani
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat dupa sedinta de Guvern ca Proiectul de Ordonanta referitoare la taxa pe poluare auto va fi prezentat liderilor partidelor parlamentare, dezbaterea acesteia de catre Guvern urmand sa fie amanata pentru una-doua saptamani.
"Este foarte important sa fie explicat temeiul stabilirii acestei taxe, dar si posibilele consecinte ale respingerii Ordonantei in Parlament, situatie in care Romania ar fi subiect al unui proces neonorant. Respingerea Ordonantei ar lasa neelucidata o tema de mare actualitate in intreaga Europa. Toate tarile europene sunt preocupate, in acest moment, de impactul poluarii produse de autovehicule asupra schimbarilor climatice", a declarat ministrul Vosganian.
"Exista opinii diferite. Noi am discutat in cadrul UDMR si am propus o reducere drastica a taxei, dar am avut discutii pe tema asta si cu colegii liberali si ...vom vedea. Ministerul Mediului are mai multe variante de diminuare care trebuie discutate", a declarat Borbely inaintea sedintei de Guvern, iar informatiile sale s-au dovedit corecte: Guvernul a amanat luarea unei decizii.
Pe de alta parte, Ministerul Economiei si Finantelor a publicat deja un proiect de Ordonanta care contine formula propusa spre aprobare.
Conform declaratiilor de pana acum ale Guvernantilor, in urma discutiilor cu Comisia Europeana, Executivul ar fi trebuit sa aprobe pana la sfarsitul lunii (adica in sedinta de Guvern din 30 ianuarie, n.r.) noua varianta a taxei auto.
Adrian Ciocanea, seful Departamentului de Afaceri Europene, a declarat pentru HotNews.ro, dupa intalnirea dintre oficialii romani si cei europeni, ca "o varianta finala a actului normativ, care include aceste corectii, va fi promovata sub forma unei Ordonante de Urgenta pana la 31 ianuarie. "
Cu o saptamana in urma, reprezentantii Directoratului general pentru taxe al Comisiei Europene au declarat pentru HotNews.ro ca autoritatile romane trebuie mai intai sa implementeze noua legislatie care este compatibila cu legislatia europeana, si abia apoi este posibila inchiderea procedurii de infringement (incalcarea regulamentului european). Pe durata acestui proces, au mai spus reprezentantii CE, Bruxelles-ul nu va furniza publicului informatii pe acest subiect.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Aceasta lege NU TREBUIE FACUTA DE POLITICIENI CI DE INGINERI SI ECONOMISTI. Sa vina cei de la RAR cu o propunere mai corecta bazata pe masuratori tehnice. Daca tot esti obligat sa faci revizia tehnica la 2 ani, sa ti se dea atunci, la fiecare 2 ani, un certificat, in functie de noxele masurate, cit trebuie sa platesti taxa pt urmatorii doi ani , in situatia in care nu intervii sa-ti micsorezi noxele cu care poluezi. Deci RAR nu ar trebui sa-ti interzica sa mai circuli ci sa-ti masoarele noxele si in functie de asta sa platesti taxa de poluare. Iar plata sa se faca la fel ca in cazul impozitelor, adica atita timp cit esti proprietarul bunului poluator. Daca vinzi masina, sa plateasca urmatorul proprietar.
noi(Euro4,Euro5,...): 200E
Euro4 vechi: 300E
Euro3 noi si vechi: 500E
mai rau de E3 noi si vechi: 1000E
Pentru mai mult de 2000cmc: sa se mai adauge 1000E la taxele de mai sus...ca alea sunt masini de manelisti...si polueaza si aerul si fonic :)
e si foarte complicat algoritmul folosit de tine... Si atent studiat
Bravo inca o data.
Daca nu ai sesizat ironia (nu prea fina) sa stii ca mai bine taceai.
E plin Guvernul de "genius" de astia, nu ne mai trebuie si aici!
fara numar, fara numar... la centimetri cubi :))))
Oricum acel consum e dat de hibrid , nu de motor. Daca merge doar pe motor, vezi tu consum dupa. Dar la viteza mica intra pe motorul electric. Deci de fapt in oras nu ai deloc consum.
Oricum ai dreptate, la hibride ar trebui sa se aplice alte reguli.
sa puna taxe pe exportul de cherestea nu pe masini.
Un mod mai inteligent de a instaura aceasta taxa este cel folosit in Germania: taxa anuala in functie de gradul de poluare al masinii.
Cum ar trebui sa se traduca la noi asta? In loc de o taxa de prima inmatriculare (care se intampla o data), suma respectiva sa fie impartita pe ani. In functie de cota de emisii poluante si alte moduri de poluare (e.g. folosirea azbestului la placutele de frana, poluare fonica...) sa fie aplicata o taxa TUTUROR masinilor. Astfel o Dacie din '78 sa aiba o taxa corespunzatoare nivelului de poluare pe care il produce. Pe de alta parte, o masina noua EUR 4-5 sa aiba a taxa anuala foarte mica.
O astfel de aplicare a taxei ar putea-o transforma intr-o adevarata taxa de mediu (dintr-una fiscala).
Pe langa asta, o taxa trebuie sa existe cu un anumit SCOP! Pana acum nu am vazut un scop precis, o strategie in vederea folosirii acestui venit (in afara rotunjirii bugetului de stat). Veniturile din taxa ar trebui redirectionate catre mediu (crearea de centre de reciclare, promovarea programelor de reciclare in randul oamenilor, promovarea spatiilor verzi etc,,,)
Ce pacat ca nu citesc cei care trebuie aceste comentarii...
Acum se calculeaza in functie de capacitatea motorului care nu defineste chiar corect cantitatea de CO2 emisa.
Oamenii trebuie sa constientieze ca POLUAREA este o problema, ca trebuie sa renuntam la o parte din confort pentru a oferi o lume acceptabila si copiilor nostri. Daca iti iei masina pentru oras nu trebuie sa ai 150 CP sub capota, personal as opta pentru 75-80, dar cum inca in Romania o familie are o singura masina(in oras sau afara) cred ca 100CP e solutia perfecta.100CP pot fi obtinuti cu un motor de 1.5.
Si cum am zis si in alte posturi, nu taxa in sine e problema majora, ci modul in care vor fi cheltuiti banii!
Guvernul asta e dus rau cu pluta, sau cu barja, cum se zice acum!
1. Taxa daca estee pt mediu , ea trebuie aplicata tuturor poluatorilor. Deci se mareste numarul celor care vor contribui si automat va trebui sa scada valoarea. Abia asa se elimina discriminarea. De ce sa plateasca doar cei care isi cumpara o masina acum, si de ce sa plateasca taxa inainte de folosirea masinii.
Au mai fost cazuri in care statul ne-a pacalit la fel: in anul 2000 se platea taxa de drum (Aici sunt banii dvs) cind cumparai masina. Eu am platit 600 Euro in aprilie 2000 si tot in aprilie s-a schimbat si s-a bagat in benzina. Si am platit din nou taxa prin faptul ca consumam benzina.
2. Taxa trebuie sa o plateasca cel ce polueaza si atit timp cit polueaza. Deci trebuie platita annual, ca un impozit pe poluare.
3. Daca tot facem inspectiile la doi ani, atunci putem primii valoarea cantitatii de noxe a masinii in starea in care este ea la momentul masuratorii.(poate atunci cind vad cit poluez si cit trebuie sa platesc, poate ma determina sa investesc acei bani in montarea unui catalizator si la anul voi plati mai putin—Iata un effect f. educativ: vede fiecare cit de mult polueaza masina lui si are sansa de a se corecta)
4. Ar trebui ca taxa de poluare sa subventioneze pe cei care isi cumpara masini hibride, care nu polueaza, sa li se dea o suma de bani celor care isi cumpara masini electrice, sau hibride etc.
De ce trebuie sa platesc o taxa de poluare daca cumpar un vehicol hibrid care merge si pe curent electric.
Unde era atunci Realitatea tv? Unde era intreaga presa, care s-a multumit doar sa puna demiterea lui Bodu pe seama "razboiului" dintre palate! Ca era mai vandabil subiectul, nu? Problema de fond insa ridicata de Bodu nu a captat atentia jurnalistilor. Atunci nu va ustura taxa de inmatriculare? Acum, Realitatea Tv se lauda ca are aceasta initiativa. De ce nu l-ati sprijinit atunci pe Bodu, cand criticand aceasta taxa, a fost dat afara din guvern? De ce, Robert Turcescu, Tatuluici, Prelipceanu si toti "indignatii" de conjunctura nu ati facut atunci spume la gura pe tema asta? Unde erai, Andrei Gheorghe? Atunci Bodu a fost o singura voce, repede inabusita, fara ca voi sa va ingrijorati: "Parerea mea este ca un Guvern nu ar trebui sa instituie taxe speciale. Astfel de taxe sunt neconstitutionale." Iata si comunicatul lui Tariceanu prin care acesta motiva scoaterea "disciplinara" a lui Bodu din Guvern: "Primul-ministru considera ca este inadmisibil ca un secretar de stat sa atace decizii ale Guvernului, in loc sa contribuie la aplicarea lor corecta, pozitionandu-se astfel in afara structurilor guvernamentale in care este angajat. Sebastian Bodu a prezentat public recent o serie de pareri personale legate de taxa pe viciu, de taxa de prima inmatriculare si de Agentia Nationala de Integritate, care nu au nici o legătura cu calitatea de secretar de stat in care vorbea, ci erau mai degrabă declaratii de natura politica." Atunci unde erati, mai jurnalistilor?
P.S. Macar aveti bunul simt sa amintiti ca primul care s-a ridicat impotriva acestei taxe a fost Sebastian Bodu!
Doberman
Hai Nea Bobu, sa sarim la gatu' lor!
In felul asta se incurajeaza cumpararea de masini mai putin poluante si se descurajeaza cumpararea celor poluante. Problema este ca in spatele povestii cu mediul voi ei sa mai faca rost de ceva bani la buget.
Daca inghitim si taxa asta inseamna ca suntem luati de prosti si dupa taxa asta urmeaza alta si alta si alta cum se tot obisnuieste in tara romaneeasca. TARA birurilor.Poate cine stie o sa apara si haiduci. Nu ar tebui acceptata nici o taxa sub nici o forma ca pana la urma noi,cetatenii ii platim pe ei ,si nu ei pe noi.De ce dracu avem parlament sa stea sa doarma pe ei?INITIATIVA CETATENEASCA cu semnaturi si votata in parlament sau judecata cu statul in instanta in strainatate pe motiv ca incalca dreptul fundamental al omului de a evolua.STATUL Roman incalca flagrant drepturile omului,adica ne saraceste.Statul suntem noi ,cetatenii ,nu trebuie sa lasam ca o mana de banditi sa isi faca de cap pe buzunarul nostru.
Nu ne putem astepta la nimic bun de la niste smecheri ordinari. Banditii tot banditi. Trebuie sa reclamam in continuare taxa la UE. Sa nu ii slabim pina nu se renunta total la taxa.
Puneti mina si scrieti la urmatoarele adrese. Nimeni nu o sa o faca in locul nostru.
Din ceea ce s-a scris aici in forum si din Cotidianul, iata adresele unde deduc ca trebuie sa scriem si sa reclamam la UE (6 adrese/ institutii):
1) Comisia Petitii a Parlamentului UE
Parlement europeen Commission des petitions Secretariat, Rue Wiertz B-1047 BRUXELLES, e-mail: petitions@europarl.europa.eu
2) Comisia Europeana
Commission of the European Communities (Attn: Secretary-General), B-1049 Brussels, Belgium e-mail: SG-PLAINTES@ec.europa.eu.
3) Comisarul pt Protectia Consumatorului, dna Kuneva, la Comisia europeana
4) Comisarul pt taxe si vami, dl Laszlo Kovacs, la Comisia europeana, e-mail: Laszlo.Kovacs@ec.europa.eu
5) Presedintele Parlamentului European, dl Hans-Gert Poettering, e-mail: hpoettering@europarl.eu.int
6) Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene
Palais de la Cour de Justice, Boulevard Konrad Adenauer Kirchberg L-2925 Luxembourg, tel.: (352) 4303.1,
fax: (352) 4303.2600, Internet: http://curia.europa.eu/
Scrieti in loc sa va lamentati la nesfirsit. Daca Ungaria si Polonia au fost condamnate, inseamna ca exista jurisprudenta si hotii nostrii de la guvernare pot fi pusi la punct. Se poate scrie in limba romana si direct pe mail.
Domnilor guvernanti!
Sunt strigatoare la cer nepasarea si amatorismul dumneavoastra, cei care ne conduceti!
Se incearca introducerea unei taxe aberante si ilogice - "noua taxa auto" - total opusa vechii taxe, introduse cu mai putin de un an in urma. Dar guvernantii nostri au reusit un trist record - inlocuirea unei taxe aberante, contestata aspru de catre Uniunea Europeana, cu o taxa opusa dar la fel de aiuristica - si marturia stupizeniei noii taxe se reflecta in cuvintele si justificarile membrilor Executivului.
Sa tragem (inca) un semnal de alarma asupra acestei taxe. Prin aceasta petitie se urmareste sensibilizarea forului Executiv, autorul acestei taxe. Atat timp cat o taxa este dedicata protectiei naturii - de acord, dar aceasta potentiala taxa trebuie indreptata strict catre autovehiculele (incluzand utilitarele de mari dimensiuni, domnilor guvernanti!)cu grad inalt de poluare, dar in conformitate cu legislatia europeana si puterea de cumparare a romanului din clasa medie.
Ca semnatari a acestei petitii dorim reconsiderarea urgenta a noii taxe auto si adecvarea ei la scopurile pentru care a fost legiferata!
***********************************
Daca sunteti de acord cu aceasta petitie, semnati-o in nume personal si trimiteti linkul rudelor si cunoscutilor dumneavoastra!
http://www.petitiononline.com/dm862289/petition.html
Daca va reusi eliminarea unei singure taxe va face mai mult decat toate guvernele de pana acuma.
Am mare incredere in voi.
Cu toata stima
Pai la taxa de prima inmatriculare se va renunta ca nu au nici sustinere interna nici externa nu ca lupta televiziunile aservite si ziarele cumparate sau ca s-a indurat guvernul sa ne ierte de o taxa.
Si Ceusescu proceda asa punand scornitorii de bancuri sa lanseze bancuri pe care noi spunandu-le ne mai usuram un pic si uitam de frica, foame, frig. Acum se pun panouri in intersectii sa creada lumea ca scriind acolo se rezolva problema. Tactica supapei care trebuie sa mai elibereze din presiunea sociala acumulata.
Asa ca televiziuni aservite si ziare cumparate mai incet cu pianul pe scari ca v-am fumat. Si noi atentie la alegeri ca sa nu mai votam hotii.
NU STIU NICI CE SA LE CEARA SUBORDONATILOR. SI ATUNCI CHEAM DL MINISTRU PE UN DIRECTOR SI II SPUNE: FA SI TU O LEGE SA COLECTAM LA BUGET IN 2008 UN MILIARD DE EURO CA ALTFEL RAMINEM FARA BANI DE PENSII.
SI ATUNCI DIRECTORUL VINE SI EL CU CE IL DUCE CAPUL. DAR EL NU ARE TRASATE NISTE PRINCIPII CORECTE CARE SA NU DUCA LA ASTFEL DE DEZBATERI CARE CONSUMA TIMPUL SOCIETATII ROMANESTI SI ENERGIILE IN MOD INUTIL. AM PUTEA SA NE CONCENTRAM PE LUCRURI CONSTRUCTIVE NU SA NE APARAM DE LEGILE CELOR PE CARE I-AM ALES. DAR ANUL ACESTA VOM PUTEA APLICA CORECTIA SI LA VOT SA-I ALEGEM PE CEI CARE GINDESC PT OAMENI.
Asa si cu guvernul nostru - el este intradevar Bula dar se vede ca reuseste sa faca in asa fel incat poporul pica de fraier.
Combinatia PSD - PNL este letala.
1. initial benzina a continut o suprataxare care avea o componenta de mediu, una pt drumuri si una fiscala. Apoi s-au facut toate o singura acciza si astfel am ajuns sa platim o noua taxa de drumuri, acum o noua taxa de poluare.. etc
2. Proportionalitatea cat poluez/cat platesc, bazata excusiv pe pretul benzinei este eronata pt ca intre Euro 1 si Euro 5 este o mare diferenta de nivel de poluare la acelasi litru de benzina consumat.
Este evident ca sist de taxare practicat in Franta sau Germania prin incurajarea cumpararii de masini nepoluante si nediscriminatoriu in privnta pietei interne si externe (adica secondhand cumparat de la Vasile sau de la Hans) este mai corect.
Vosga spune "consecinte ale respingerii Ordonantei in Parlament, situatie in care Romania ar fi subiect al unui proces neonorant."
DIN VINA CUI? d-le Vosganian a ajuns Romania subiect al unui proces neonorant . CHIAR AVETI TUPEU!
Sper si cred ca procedura isi va urma cursul la Curtea Europeana. Si dupa cum CE nu scoate o vorba chiar cred ca asa este. La noi se arunca praf in ochi in speranta ca trece timpul.
Si inca ceva: prestatia penibila aseara pe o Antena, a lui Vosganian si a moderatoarei pe care nu o pot numi "blonda" cum singura s-a autointitulat ca si in bancurile cu blonde mai gasesti un neuron ratacit a avut totusi un punct tare. Domnia sa a rostit raspicat "TAXA ACTUALA ESTE NEEUROPEANA" Deci succes la recuperarea banilor!! ,
Rusine, am ajuns ca pe vremea lui Ceausescu...