Ţările Grupului de la Vişegrad (V4) solicită măsuri mai stricte împotriva distribuitorilor incorecţi - a comunicat Ministerul Agriculturii din Ungaria, joi, agenţiei ungare de presă MTI, citează Rador.

Agricultori romaniFoto: AGERPRES

Potrivit informării ministerului de resort, ţările V4, alături de miniştrii agriculturii din Bulgaria, Croaţia, Slovenia şi România, au semnat miercuri la Nitra (Slovacia) o declaraţie comună privind punctul de vedere comun în legătură cu proiectul directivelor pentru reducerea practicilor neloiale ale distribuitorilor, elaborate de Comisia Europeană. În comunicat s-a subliniat că István Nagy, ministrul ungar al agriculturii, şeful delegaţiei ungare, a accentuat că protecţia agricultorilor ar trebui să fie o prioritate. Fermierii sunt cei mai importanţi actori în lanţul alimentar, totodată însă, din cauza poziţiei lor economice mai slabe şi a posibilităţilor mai reduse de negociere, aceştia suferă cel mai mult din cauza comportamentului inechitabil al actorilor mai puternici din punct de vedere economic, iar această situaţie trebuie schimbată - a explicat ministrul ungar.

Propunerea Comisiei Europene ar interzice la nivelul Uniunii Europene modificarea unilaterală şi retrospectivă a contractelor de achiziţie încheiate cu agricultorii, întârzierea plăţilor pentru produsele alimentare perisabile, anularea de ultim moment a comenzilor şi returnarea produselor - precizează comunicatul Ministerului Agriculturii.

La prima reuniune a miniştrilor agriculturii, care a avut loc în perioada preşedinţiei slovace a V4, din iulie, conducătorii delegaţiilor au convenit că propunerea Comisiei Europene are o direcţie bună, dar oferă doar o protecţie limitată pentru producătorii de alimente mici şi mijlocii. În declaraţia comună semnată la sfârşitul reuniunii s-a solicitat în mod explicit ca dispoziţiile directivei să fie obligatorii pentru toţi cumpărătorii, indiferent de mărimea lor.

Adoptarea legislaţiei UE poate contribui în viitor la prevenirea apariţiei unor situaţii ca aceea existentă acum, care afectează producătorii maghiari de mere. Potrivit Guvernului, în acest an pe piaţa en-gros de mere se poate ajunge, prin intermediul unor relaţii juste între producători şi companii, la un preţ de achiziţie care să facă posibil ca producătorii şi cei din industria de prelucrare să îşi desfăşoare activitatea cu un venit corespunzător - se arată în comunicat.