​Ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a răspuns ironic unei jurnalste care l-a întrebat dacă ia în calcul demisia din funcție ca urmare a gestionării crizei pestei porcine din România. El a menționat că în acest moment valoarea despăgubirilor care trebuie acordate fermierilor cărora le-au fost eutanasiați porcii sdepășește 1 milion de euro, dar plățile sunt mult mai mici.

Petre DaeaFoto: Camera Deputatilor

Marți, într-o conferință de presă, o jurnalistă l-a întrebat pe ministrul Daea dacă ia în calcul să demisioneze, ca urmare a crizei pestei porcine. „Dumneavoastră vreți să intrați cu mine în afacerilea acestea de creștere a oilor. Vă aștept”, i-a spus el ironic. Anterior, jurnalista i-a expus cazul unor crescători de oi care reclamau anumite probleme în domeniul lor.

Referitor la pesta porcină africană din România, ministrul a menționat că potrivt datelor de luni, 27 august 2018, la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSVSA) sunt 1.603 dosare întocmite prin care se solicită despăgubiri în valoare totală de 5,2 milioane de lei, bani destinați fermierilor cărora le-au fost eutanasiați porcii.

Din aceste dosare, au ajuns la plată doar 83, în valoare totală de circa 218.000 de lei.

Valoarea despăgubirii pentru fermieri se stabilește la kilogram de animal eutanasiat, în funcție de prețul pieței locale, la nivelul comisiilor locale de specialitate. Potrivit unor estimări neoficiale, despăgubirile acordate de ANSVSA sunt în jurul a 8-10 lei pe kilogram.

„Trebie să se facă rectificare, că nu avem de unde să dăm bani dacă nu se face rectificare bugetară. Din momentul în care se face rectificare, ajung banii la cetățeni în maximum o săptămână. Nu rămâne niciun cetățean fără despăgubire”, a spus Petre Daea.

Potrivit acestuia, despăgubirea se acordă de la bugetul statului, prin bugetul ANSVSA, iar apoi autoritățile romîne, prin mecanimsul prevăzut de regulamentul UE 652, primesc bani de la bugetul Uniunii Europene.

El a mai spus că în acest moemnt situația centralizată arată că sunt 10 județe în care s-a conformat pesta porcină africană:

  • în județul Bihor sunt 8 localități afectate
  • Satu Mare - 4 localități
  • Sălaj, un focar la mistreți
  • Brăila - 24 de localități afectate
  • Contanța - 27 localități
  • galați - 1 localitate
  • Tulcea - 74 de localități
  • Ialomița - 24 de localități
  • Călărași - 2 localități
  • Ilfov - 2 localități.

Potrivit lui Daea, 121.012 porci au fost uciși de către autorități pentru a opri răspândirea bolii. Totuși, potrivit altor estimări, numărul porcilor pierduți în urma pestei porcine se ridică la 300.000, însă Daea spune că nici în aceste condiții nu este pusă în pericol oferta de carne de porc în România.

„România are 4,5 milioane de porci. Până acum au dispărut în jude de 150.000 de porci din toate efectivele. Oricum, sunt sub 10% din efective”, a mai spus ministrul.

Întrebat de ce nu a luat toate măsurile pentru prevenirea și combaterea pestei porcine, ministrul Daea a susținut că responsabilitatea revine Comistteului Național pentru Situații de Urgență, din care fac parte printre alții și reprezentanții Ministerului Agriculturii și ANSVSA. „Comitetul Național pentru Stuații de Urgență, care este structura care decide măsurile ce trebuie luate și definește modul în care se acționează, a stabilit că va comunca prin conferințe de presă stadiul evoluției acestei boli nemaiîntâlnite în România”.

Daea s-a plâns și de faptul că în România nu sunt specialiști în combaterea pestei porcine africane. „În România nu există niciun specialist, nu există nicio facultate care să prducă specialiști privind combaterea pestei porcine afrocane. Nu a fost o boală cunoscută, nu a fost o boală care să manifeste interes pentru cercetare”.