Actualizat acum

Articol susținut de PPE

Grupul PPE din Parlamentul European sprijină oportunitățile economice reprezentate de economia circulară

de     Smile Media
Vineri, 7 septembrie 2018, 10:12 Economie | Consumator


EPP Group
Foto: eppgroup.eu
Uniunea Europeană are un nou pachet concret de legislație care reglementează problema deșeurilor, a separării și reciclării lor ca parte a economiei circulare. Noile ținte care trebuie îndeplinite în privința reciclării deșeurilor municipale sunt de 55% până în 2025, 60% până în 2030 și 65% până în 2035. În timpul negocierilor s-a obținut o derogare de 5 ani care se aplică statelor membre mai puțin performante. Derogarea este de 5% pentru fiecare dintre aceste ținte.

Cea mai dură prevedere este cea referitoare la depozitarea deșeurilor municipale. Ținta maximă admisă de noua legislație este de doar 10% în 2035. Aceasta este foarte greu de atins în țări precum Romania, care în prezent depozitează mai mult de 90% din deșeurile municipale produse. Și aici există o derogare de 5 ani care oferă o mică fereastră de acțiune de care trebuie profitat la maximum. Grupul PPE susține dezideratul cetățenilor europeni care își doresc o viață sănătoasă, prosperă și curată. 

Adina Vălean, europarlamentar PPE, Președintele Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European a declarat: "Cred că misiunea noastră în forul legislativ european este de a proteja cetățeanul, de a-i oferi condițiile pentru o viață decenta într-un mediu curat și sănătos. Pentru toate astea este însă nevoie de bani. Bani care zac ascunși în gunoaiele care ne sufocă la marginea orașelor."Economia circulară este conceptul pe care Europa îl propune odată cu această legislație: o nouă piață de valorificare a fiecărui material reutilizabil sau reciclabil. Antreprenorii așteaptă cu nerăbdare ca autoritățile să furnizeze acele materii prime, astăzi abandonate, pe care să le recicleze creând astfel noi locuri de muncă. Și un exemplu concret:  plasticul. Acest material este necesar și prezent peste tot, de la mocheta dintr-o sală de conferințe până la componente de bază pentru industria aeronautică. Plasticul poate fi reciclat și deci refolosit la infinit fără a se cheltui bani, forță de muncă și materii prime pentru a-l produce din nou. 

Economia circulară este un nou concept economic care propune folosirea deșeurilor într-o ierarhie foarte clară: începând cu reutilizarea ambalajelor, apoi reciclarea, valorificarea lor termică și abia în ultimă instanță depozitarea într-o groapă de gunoi. 

Viziunea PPE-ului este de a transforma restricțiile în avantaje economice.

"Înăsprirea legislației UE referitoare la deșeuri creează un moment de oportunitate pentru a pune presiune și a implica companiile private în procesul de construcție a economiei circulare. La nivel mondial, companiile au acceptat deja această provocare și participă activ în scheme din ce în ce mai largi de responsabilitate extinsă a producătorului. Totodată, marile concerne, se întrec în angajamente voluntare pe termen scurt și mediu prin care își propun, de exemplu, să reducă la zero folosirea produselor de plastic de unică folosință. Responsabilitatea socială corporativă este luată foarte în serios în statele și în companiile din UE și nu văd de ce nu am putea construi un asemenea model și în România", spune Vălean.

Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. PPE este cel mai mare grup din Parlamentul European, ce reunește forțe politice pro-europene de centru și de centru-dreapta, care doresc să consolideze obiectivul unei Europe mai competitive, mai democratice, mai transparente și al unei economii sociale de piață. Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


870 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by