Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a avertizat astăzi că este necesar să se ia mai serios cazurile de pestă porcină africană, care afectează deja nouă parteneri ai comunității și a indicat că unele țări trebuie să ia mai multe măsuri. "Trebuie să analizăm în mod serios acum răspândirea bolii. Și să o luăm mai în serios, probabil, în unele state membre, ca măsuri de biosecuritate", a spus Hogan, la finalul unei reuniuni informale a ministrului Agriculturii, în apropiere de Viena, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hogan a explicat că încearcă să contracareze răspândirea bolii din Europa de Est, deși a recunoscut că sunt necesare mai multe eforturi. "Nu avem toate succesele pe care ar trebui să le avem, avem nevoie de cooperarea tuturor celor din statele membre, există o limită a ceea ce poate face Comisia", a spus el. Boala afectează deja, într-o măsură mai mare sau mai mică, România, unde au fost deja sacrificate 90.

000 de animale, precum și Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Republica Cehă și Belgia. În ceea ce privește focarul înregistrat în această țară, comisarul a explicat că autoritățile belgiene au reacționat rapid și că au stabilit controale și au menținut contactele cu Franța, Luxemburgul și Germania, parteneri foarte apropiați de regiunea în care acest punct de interes a fost detectat.

"Avem deja nouă state membre afectate și este clar o situație foarte gravă", a declarat responsabilul european pentru agricultură. Hogan a spus că această boală nu reprezintă doar o amenințare la adresa mijloacelor de trai ale fermierilor, ci și pentru comerțul cu carne de porc în Europa. Prin urmare, a afirmat el, Comisia este dispusă să ofere asistență tehnică și mijloace financiare tuturor partenerilor comunității, pentru a încerca să limiteze răspândirea acestei boli.

De asemenea, ministrul spaniol al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, a făcut referire la această problemă, asigurând că trebuie să "evităm cu orice preț" ca boala să ajungă în mai multe țări. Planas a trimis mesajul că trebuie să se acționeze în "liniște și, în același timp, cu vigilență și supraveghere". Această boală nu afectează oamenii, dar este letală pentru porci și, în plus, nu există vaccin împotriva ei.