Fermierii români au cerut, marți, la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, ca ANSVSA să elimine prevederea privind procesarea termică a cărnii înainte de a o scoate din exploatațiile comerciale neafectate de virusul pestei porcine africane (PPA) și aflate în apropierea focarelor, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fermierii spun că o prevedere a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) le permite să scoată carnea din exploatații doar după procesarea termică, dacă pe o rază de mai puțin de 10 kilometri au fost depistate focare active, deși fermele lor sunt neafectate de virusul PPA.

„Vrem să se scoată prevederea privind procesarea termică, deoarece exploatațiile comerciale sunt blocate. Cerem să se găsească o măsură legală, o hotărâre de guvern sau o prevedere în acest sens”, a precizat Gerge Scarlat, deputat din partea USL.

Un fermier prezent la dezbatere a menționat că este blocat din 2 septembrie, iar la 13 octombrie trebuie să iasă din supraveghere, dar i se pune condiția să taie porci și să proceseze termic carnea. „200.000 de porci. Trebuie să îi tai. Am avut pierderi de 20 de miliarde”, a precizat acesta. Mai exact, suma menționată de acesta este de 2 milioane de lei, respectiv 425.000 de euro.

„Cerem să ni se dea voie să tăiem porcii fără tratament termic. Eu sunt nevoit de luni să încalc legislația. O să o duc la magazinele mele. Ce să-mi facă? Am două alternative: ori să tai, să încalc legea, ori să îi las să moară”, a adăugat fermierul cu pierderi de sute de mii de euro.

În plus, unitățile Agrisol mai au spațiu de depozitare a porcilor pentru o săptămână, nemaiavând nicio boxă goală. „Aici există un flux: săptămânal, se montează, fată, se transeferă purcei. Acum, că suntem blocați, nu mai avem unde să îi ținem. Avem zeci de mii de euro pierderi zilnice, nu mai facem față cu furajele pentru animalele mari. Am ajuns să nu intrăm în hale: porcii se mănâncă între ei”, a descris fermierul de la Agrisol.

Fermierii spun că își doresc să se permită crearea, în cel mai scurt timp, a unui „cordon” de 10 kilometri în jurul fermelor, prin interzicerea creșterii porcilor în gospodării, deoarece riscul ca virusul să ajungă înspre exploatații va scădea foarte mult. „Imaginați-vă ce înseamnă să blocați ferme de 90-100.000 de porci”, a precizat reprezentantul Agrisol prezent la dezbatere.

De asemenea, fermierii susțin că populația trebuie să conștientizeze că, în situația unei țări infestate cu PPA, s-ar putea propune oferirea de vouchere pentru alimente, asemenea celor de vacanță, în locul activității de creștere a porcilor.

PPA era semnalată, în data de 4 octombrie, în 240 de localități din 13 județe, cu 980 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale, potrivit ANSVSA.