Să se facă un hub original în Balcani pentru export de alimente către Orientul Apropiat, în mod special către Emiratele Arabe Unite (EAU). Acesta a fost un subiect dezbătut în cadrul întâlnirii între premierul bulgar Boiko Borisov cu şeicul Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, care este vicepreşedinte şi premier al EAU şi guvernator al emiratului Dubai, reiese din spusele lui Borisov însuşi, în urma discuţiilor între cei doi în Dubai, potrivit Monitor, citat de Rador.

Alimente fermentateFoto: Hotnews

Premierul a precizat că poate să investească în industria conservelor şi în producţia de semifabricate. În urmă cu doar o zi, când s-a aflat la Abu Dhabi, Borisov a subliniat că statele balcanice se pot coordona şi pot coopera în exportul de animale - de miei către Emirate. Potrivit afirmaţiilor lui Borisov, împreună cu şeicul au dezbătut suficiente teme şi şi-au stabilit termene scurte pentru atingerea unor rezultate.

Astfel, cei doi au convenit ca până de Anul Nou să fie semnat şi un acord cadru de cooperare. "E adevărat că în alte state din Balcani este mai uşor de obţinut o autorizaţie, în special asupra proprietăţii terenului, însă situarea noastră geostrategică este de aşa natură că au un interes motivat vizavi de noi", a spus Borisov."Şi cu asemenea hub-uri în domeniul alimentaţiei, putem să folosim la maxim oportunităţile Bulgariei şi Balcanilor în această sferă", a oferit asigurări Borisov.

Borisov a lăsat să se înţeleagă că "am bătut la o uşă deschisă". În acest sens s-au "activat" ca în termen de trei săptămâni în Bulgaria să meargă o delegaţie economică a EAU, împreună cu câţiva miniştri. Până la data de 20 noiembrie, şapte universităţi din Bulgaria vor fi invitate să viziteze Dubai. Concomitent cu aceasta, s-au dezbătut teme din domeniul tehnologiilor înalte şi industriei de apărare, iar miniştrii economiei sunt în legătură directă.

Bulgaria este renumită cu matematicienii şi programatorii săi, a spus Borisov. Turismul ar urma de asemenea să fie cuprins în acordul cadru. În timpul vizitei au mai avut loc şi câteva întâlniri între miniştrii economiei şi ai învăţământului. Tema punţii de cooperare în domeniul învăţământului, tehnologiilor înalte, a fost primită foarte bine de premierul şeic Mohammed. Peste o lună, ministrul bulgar de interne Mladen Marinov va fi de asemenea în Dubai, însă pentru conferinţa Interpol.

Cu toate acestea, gazdele din Emirate îi vor organiza o vizită în unităţile lor de poliţie, după cum au făcut şi pentru Borisov. Potrivit afirmaţiilor premierului, Bulgaria poate semna şi un acord de cooperare între serviciile de poliţie. În acest sens, Borisov a amintit că peste 7000 de bulgari trăiesc în Dubai, iar peste 3000 de cetăţeni bulgari au vizitat ţara ca turişti.(...)