Valoarea "timbrului verde" platit de consumatori la achizitionarea de echipamente electrice si electronice va fi redusa de la 1 martie, in scopul impulsionarii vanzarilor de echipamente IT si electronice de consum. Conform unui comunicat al Eco Tic, asociatia pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, aceasta taxa va fi cuprinsa intre 1 si 5 lei, in functie de categoria din care produsul face parte.

Astfel, valoarea neta a “timbrului verde” scade de la 7 lei, cat este in acest moment, la 5 lei pentru echipamentele mari cum ar fi LCD-uri, televizoare, copiatoare, calculatoare, monitoare, centrale telefonice si la 1 leu pentru echipamentele mici ca telefoane mobile, DVD playere, PDA, detectoare radar. Pentru echipamentele industriale de tipul aparaturii de supraveghere, antene, emitatoare, va fi colectata o valoare neta de 2 lei pe kilogram.

O serie de electronice de consum, precum aparatele radio sau CD playerele portabile, sunt scutite de plata “timbrului verde”.

Potrivit presedintelui Eco Tic, Valentin Negoita, decizia de reducere a timbrului verde a fost luata pentru a incuraja vanzarile de echipamente IT si electronice de consum, dar si pentru ca incasarile pe anul trecut ale asociatiei au fost mai mari decat costurile colectarii si reciclarii.

“Acest lucru s-a datorat infrastructurii insuficiente de colectare la nivelul intregii tari si gradului redus de informare al populatiei", a precizat Valentin Negoita.

“Timbrul verde” care reprezinta contributia consumatorilor la costurile implicate de colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente. Banii colectati din aceasta taxa asigura cheltuielile asociatiei legate de activitatile de colectare si reciclare, precum si cele de informare si constientizare a populatiei.

Colectarea si reciclarea DEEE este o obligatie legala a tuturor producatorilor, distribuitorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice .

Eco Tic este asociatia non-profit a producatorilor si distribuitorilor de echipamente electrice si electronice infiintata in aprilie 2007, care preia de la membrii sai responsabilitatile legale privind colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea deseurilor de echipamente electrice si electronice.