6 din 10 femei care ajung într-o maternitate de stat recunosc că au dat „mici atenţii” atunci când au fost internate pentru a da naştere. Un număr similar de proaspete mămici se declară nemulţumite de infirmiere şi de asistente, pe care le acuză de lipsă de comunicare, de indiferenţă şi de comportament inadecvat cu bebeluşii.

MaternitatiFoto: Hotnews

Sunt rezultatele unui studiu realizat de Asociaţia din Grijă pentru Client în colaborare cu specialiștii de la VBS Business Solutions pe un eşantion de aproape 200 de femei din mediul rural şi urban, care au născut în maternităţi publice şi private în ultimele 18 luni. 64,13% dintre naşteri au fost prin operaţie cezariană, dar nu întotdeauna cu un argument medical. 3% dintre femeile participante la studiu spun că medicul lor ginecolog a insistat ca naşterea să fie una prin cezariană, fără o explicaţie medicală.

Cosmina Voichita Mesesan

Cosmina Voichita Mesesan

Foto: Hotnews„Am decis să facem acest studiu după o serie de interacţiuni cu unităţi medicale de profil. Concluziile arată că e necesară o schimbare de atitudine ce nu se va produce de la sine. Este esenţial ca fiecare unitate medicală, publică ori privată, să investească în perfecţionarea continuă a personalului medical, şi nu doar profesional. Comunicarea este o necesitate într-un act medical de calitate, iar programele de training şi serviciile de monitorizare tip mystery shopping îşi dovedesc utilitatea pornind de la principiul Cum ai putea să îmbunătăţeşti ceva ce nu este evaluat şi măsurat?”, afirmă Cosmina Voichița Meseșan, președintele Asociației din Grijă pentru Client.

Indiferent dacă au născut la stat ori în sistemul medical privat, două treimi dintre femei susţin că şi-au plătit analizele şi ecografiile, în special cele de morfologie fetală. Un sfert dintre ele susţin că au primit această recomandare - de a merge în sistemul privat - de la medicul care le supraveghează sarcina.

“Infrastructura şi accesul în timp util, uneori de la o zi la alta, la servicii medicale de calitate, ceea ce implică aparatură de ultimă generaţie, fac ca multe viitoare mămici să meargă în clinicile private pentru analize de sânge ori monitorizare cardiacă, de exemplu. Vorbim despre un pachet complex de investigaţii şi de proceduri, multe nedecontate de stat. Cu atât mai mult când vine vorba despre ecografii morfo-fetale, care se fac în intervale bine stabilite, la vârste specifice de sarcină, şi pentru care nu poţi aştepta”, susţine dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.

Lipsa specialiștilor în alăptare este încă o problemă cu care se confruntă frecvent proaspetele mame. Mai puțin de jumătate dintre ele afirmă că au primit, în maternitate, informații relevante și ajutor în privința modului de alăptare. Situația este similară când vine vorba despre îngrijirea bebelușului. Deși mamele care nu erau la primul copil spun că atitudinea personalului medical s-a mai schimbat în ultimii ani, evoluţia nu este considerată una semnificativă.

”Femeia care merge să nască este într-o stare vulnerabilă și, din păcate, sunt situații în care se confruntă cu lipsă de respect, limbaj agresiv sau umilințe din partea personalului medical, tocmai în momentele care trebuie să se transforme în amintiri minunate”, declară Andreea Rusu, reprezentant AmNascutAcolo.ro.

Studiul a fost realizat în perioada ianuarie – februarie 2019, pe un eşantion de aproape 200 de femei care au născut în ultimele 18 luni.