Peste 700 de unităţi alimentare au fost verificate în vederea evaluării corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte şi informarea corectă a consumatorilor, fiind aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1,782 milioane de lei şi 177 de sancţiuni cu avertisment, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat difuzat marți și citat de Agerpres, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a reluat în 2019 acţiunile de control începute anul trecut pentru evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancţionarea şi diminuarea fraudelor în domeniu.

Acţiunile de control desfăşurate în perioada 21 ianuarie - 8 martie 2019, atât în Capitală, cât şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, au urmărit în principal verificarea denumirii produselor alimentare aflate la comercializare, în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.

Astfel, au fost verificate 708 unităţi, din care 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 de restaurante/catering, 52 fast-food-uri şi 11 magazine alimentare. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1,782 milioane de lei şi 177 de sancţiuni cu avertisment. De asemenea, au fost confiscate/distruse produse neconforme (creme de brânză, merdenele cu brânză, pateuri cu brânză, specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, unt, produse semipreparate), s-a aplicat ordonanţă de suspendare a activităţii pentru 30 zile pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a fost interzisă temporar desfăşurarea activităţii în vederea autorizării sau remedierii deficienţelor.

În municipiul Bucureşti au fost controlate 93 de unităţi, constatându-se că 33 dintre acestea (35%) utilizau grăsimi hidrogenate şi etichetau incorect, pentru abaterile constatate comisarii ANPC şi ANSVSA aplicând amenzi în valoare de 296.000 lei.

Judeţele în care au fost aplicate cele mai mari sancţiuni de către comisarii ANPC şi ANSVSA sunt: Bistriţa (140.000 lei), Prahova (136.000 lei), Sibiu (125.000 lei) şi Bihor (104.000 lei). La polul opus se află judeţele Alba (4.400 lei), Bacău (3.200 lei), Vaslui (3.000 lei) şi Călăraşi, unde nu au fost aplicate sancţiuni.

Potrivit ANPC, principalele nereguli constatate au vizat: prepararea şi comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food etc. utilizând în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziţie brânză, telemea de vacă, caşcaval, unt etc.; dezinformarea consumatorilor privind compoziţia acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântână, caşcaval), în realitate acestea fiind absente sau prezente într-un procent redus.

În urma acţiunilor de control au fost trase următoarele concluzii: fenomenul substituirii produselor obţinute din lapte (brânză, telemea, caşcaval, unt) este încă frecvent practicat în unităţile de alimentaţie publică (patiserii, pizzerii, fast-food-uri, cofetării, restaurante/catering); din totalul celor 708 unităţi de alimentaţie publică verificate, 285 (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, dezinformând consumatorii; substituirea produselor lactate cu specialităţi de grăsimi hidrogenate şi dezinformarea consumatorilor creează posibilităţi pentru activităţi ilicite şi profituri majorate ale operatorilor economici prin înşelarea şi în detrimentul consumatorilor.

"Menţionăm, însă, că, în urma verificărilor din perioada 21 ianuarie - 8 martie 2019, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate, respectiv de 40%, în comparaţie cu anul 2018, când procentul a fost de 74%. Pentru diminuarea acestor practici înşelătoare pentru consumatori, instituţiile noastre vor supraveghea piaţa şi în perioada următoare cu aceeaşi atenţie", susţin reprezentanţii ANPC.