Ministrul Mediului anunța acum câteva zile că programul Rabla va include și televizoare și mașini de spălat, iar bugetul va fi mai mare decât anul trecut. Ministrul mai spunea că programul va fi extins şi pentru instituţiile publice şi primării, având în vedere cantitatea mare de deşeuri electrice generate de acestea. Pe 10 mai a fost supus dezbaterii publice ghidul de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice. Bugetul programului va fi 40 milioane lei. Înscrierile se vor face direct la magazin (inclusiv online) iar predarea echipamentului vechi se va face la momentul livrării celui nou-achiziționat, spune Ministerul Mediului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cât este voucherul, pentru fiecare tip de electrocasnice

La articolul5, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:”

(1) Finanţarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, denumite în continuare echipamente, după cum urmează:

a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;

b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;

c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A++;

d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++;

e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++);

f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energeticăA++;

g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.

h) 200 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A;i) 500 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A+”.

Cum poate fi folosit voucherul

18.Articolul 21 se modifică și va avea următorul cuprins:”Art. 21 Voucherul

(1) Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui EEE uzat echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1, în cadrul aceleiași categorii de produs.

(2) Persoana fizică poate achiziţiona mai multe EEE-uri în schimbulpredării unui număr echivalent de EEE uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

(3)Valoarea voucherului se scade de către comerciantul validat în factură din preţul de comercializare cu TVA, al EEE-ului, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii.

(4) Voucherul este un cod generat aleatoriu de aplicație, cu următoarele atribute:-un cod alfanumeric format din minim 5 caractere (majuscule), generat aleator în aplicație;-data emiterii (este data publicării solicitanților aprobați pe site-ul Autorității) și data expirării;-date de identificare beneficiar (nume, prenume, CNP);-categoria pentru care se aplică și eficiența energetică a echipamentelor;-valoarea.

(5) Voucherul este valabil 15 zile de la emitere, respectiv de la data publicării listei solicitanților aprobați, prevăzute la art. 19, alin. (3), perioadă în care trebuie utilizat la un comerciant validat, sub sancțiunea pierderii dreptului de utilizare.(6) Eficiența energetică a echipamentelor aprobate poate fi modificată doar de la o clasă energetică superioară la o clasă energetică inferioară, până în momentul utilizării voucherului, cu modificarea corespunzătoare a valorilor aferente”

"Așa cum am promis anul trecut, încă de la lansarea primei ediții a Programului, anul acesta îl extindem pentru două categorii de echipamente foarte cerute de români. În plus, succesul foarte mare al ediției din 2018 ne-a determinat să dublăm bugetul Programului, care anul acesta este de 40 milioane lei. În paralel cu procesul de consultare publică, operăm modificările în platforma electronică, pentru că dorim să lansăm programul cât mai repede, în săptămânile următoare", a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu declara pe 6 Mai că programul Rabla pentru electrocansice va include în acest an și televizoare și mașini de spălat vase și că suma alocată este dublă față de anul trecut,

„Deja este extins ghidul de finanțare pentru televizoare, pentru mașini de spălat vase. Vrem să extindem acest proiect, Rabla pentru electrocasnice, și pentru instituțiile statului. Am constatat în instituția pe care o conduc că am reușit să scot peste 11.000 de kg de DEE-uri din subsolul Ministerului Mediului. Erau acolo calculatoare de zeci de ani, televizoare, tot felul de carcase și așa mai departe. Deci, peste tot există astfel de deșeuri și îmi doresc ca în felul acesta să ajutăm autoritățile locale, instituțiile statului, să își cumpere echipamente noi, care nu consumă energie multă, care ocupă spațiu puțin, care sunt și din punct de vedere estetic plăcute ochiului, deci din toate punctele de vedere să avem câștig. Pentru instituții publice încă nu am gândit ghidul de finanțare, nu vă pot spune exact ce elemente vom lansa, acum lucrăm la el, dar întâi lansăm ghidul pentru persoane fizice. Anul acesta am dublat suma față de bugetul anului trecut, când în trei zile s-au folosi toți banii”, a declarat Grațiela Gavrilescu, citată de Mediafax.