​Televizoarele 4K sunt cele mai populare televizoare în prezent, iar în curând vor deveni principala opțiune a fiecărui pasionat de entertainmentul TV. Această tendință este tot mai vizibilă și în România, unde calitatea imaginii televizoarelor 4K, coroborată cu o scădere accentuată a prețurilor acestor dispozitive, în urma avansului tehnologic și a apariției de noi și noi modele de televizoare, a dus la o creștere a vânzărilor acestora. Anul trecut, de exemplu, la fiecare trei televizoare cumpărate, unul era televizor 4K. Iar tendința este în creștere.

Televizor 4KFoto: eMAG

Iar românii par că au ales prima variantă. Televizoare mai mari. Televizoarele cu diagonală de peste 110 centimetri au înregistrat creșteri între 40% și 60% anul trecut, conform unui articol publicat de Libertatea. În topul preferințelor românilor sunt televizoarele 4K Ultra HD și HD. Numărul de televizoare HD vândute în 2018 a fost cu 9% mai mare decât în 2017, ajungând anul trecut la 43% din numărul total de vânzări, iar vânzările de televizoare 4K Ultra HD au crescut cu 7% și reprezintă 34% din numărul total de televizoare vândute. Cel puțin acestea sunt cifrele dezvăluite anul trecut de eMAG, cel mai mare retailer online din România.

Televizoarele 4K Ultra HD sunt cele care au o rezoluție de 3.840 pixeli pe orizontală și 2.160 de pixeli pe verticală. Acestea vin în versiuni pornind de la 102 centimetri până la 2 metri diagonală. Televizoarele Full HD au o rezoluție de 1.920 x 1.080 de pixeli și vin și acestea în mai multe mărimi, de la diagonale de 56 de centimetri până la 189 de centimetri. Rezoluția HD înseamnă că televizoarele au 1.366 x 768 de pixeli. Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât claritatea imaginii este teoretic mai bună. Acest lucru se întâmplă însă doar dacă transmisia este la rândul ei făcută la rezoluție mare, dar depinde și de factori precum tipul display-ului și iluminarea.

Nu e de mirare că românii preferă televizoare 4K, întrucât relația românilor cu televizorul este una specială. Unul din trei români are trei televizoare în casă, se arată într-un studiu publicat online de site-ul Economica.net. Studiul „Indicele consumului de televiziune în România 2017 - TVCI România 2017” mai arată că 34% dintre cei intervievați petrec între 4 și 6 ore în fața televizorului, iar 17% petrec șapte ore, în week-end. Unul din zece români petrece peste opt ore pe zi privind la televizor.

Televizor 4K - oferte (LINK)

36% dintre respondenți au câte două televizoare în casă, 30% au câte trei și doar 19% dintre români au un singur televizor. Conform sursei citate, România este una dintre puținele țări din lume unde timpul de vizionare este în creștere, pe televiziunea lineară, fiind mult peste media mondială. Media mondială este în jur de trei ore de vizionare tv de persoană, în timp ce românii se uită, în medie, la tv, peste 5 ore.