Taxa pe zahăr este este discriminatorie, are impact negativ în economie și nu rezolvă problemele de sănătate ale românilor, comunică Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare susținută de Uniunea Europeană a Asociațiilor Producătorilor de Băuturi Răcoritoare (UNESDA), potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

UNESDA confirmă argumentele prezentate de ANBR cu privire la impactul pe care noua propunere de taxare suplimentară a băuturilor răcoritoare îl are asupra economiei naționale. Astfel, în cazul în care această propunere ar fi adoptată, va avea un impact negativ considerabil asupra întregului lanț valoric al sectorului de băuturi răcoritoare din România.

De asemenea, în conformitate cu studiile Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății, acest tip de taxare ar deveni un instrument ineficient pentru promovarea unui stil de viață sănătos.

În ceea ce privește angajamentele privind reducerea zahărului, UNESDA confirmă faptul că industria băuturilor răcoritoare din România respectă pe deplin angajamentele asumate atât la nivel european, cât și la nivel național. De asemenea, UNESDA și-a luat angajamentul să accelereze reducerea procentului de zaharuri cu încă 10% în intervalul 2015-2020.

Evaluarea acestui angajament la jumătatea termenului asumat (între 2015 și 2017) a reliefat progresele considerabile pe care industria băuturilor răcoritoare le-a făcut în acest demers, reușindu-se astfel să se atingă un nivel de reducere a caloriilor /zahărului cu 5,47%.

UNESDA este de părere că industria băuturilor răcoritoare, ca orice alt sector de afaceri care ia decizii de investiții și angajare în România, are foarte mare nevoie de consecvența politicilor guvernamentale și de consultări reale cu decidenții. Niciunul dintre aceste elemente nu a fost luat în considerare în ceea ce privește proiectul de suprataxare propus.

Guvernul va discuta la începutul săptămânii viitoare un proiect de act normativ care prevede introducerea unei taxe pe zahărul din băuturile răcoritoare. Taxa ar urma să fie introdusă din septembrie și ar mări prețul litrului de băutură răcoritoare cu circa 1 leu. Măsura face parte dintr-un pachet de măsuri care mai prevede creșterea accizelor la tutun, reduceri ale personalului bugetar sau eliminarea unor sporuri de care beneficiază funcționarii.

Măsura este inițiativa Ministerului Sănătății și este aplicată de Ministerul Finanțelor. Băuturile cu un conținut de zahăr între 5 și 8 grame la 100 de mililitri vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru. Băuturile cu un conținut de peste 8 grame la 100 de mililitri de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru.

Autoritățile estimează la circa 80 de litri pe român consumul mediu anual de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr.