Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au retras de la vânzare peste 22.000 de kilograme de pește și produse de pește, scrie Mediafax. Printre neregulile constatate de inspectori se numără produse cu decolorări, cu miros și acoperite de mucus sau cu perioada de valabilitate depășită.

peste stricatFoto: ANPC

În cadrul unei acțiuni derulate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța cu ajutorul CRPC Regiunea București-Ilfov au fost retrase de la vânzare peste 22 de tone de pește și produse de pește și au fost aplicate 41 de amenzi, în valoare de 460.000 de lei, și 5 avertismente.

„S-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a cantității de 22.733 kg pește și produse de pește, în valoare totală de 707.156 lei și oprirea temporară de la comercializare a cantității de 4.410,5 kg de pește și produse de pește, în valoare de 129.706 lei”, se arată într-un comunicat al ANPC, remis marți presei.

Potrivit sursei citate, printre neregulile constatate se numără comercializarea de pește și produse de pește congelate cu gheață suplimentară în ambalaj sau vândute în ambalaje depreciate, produse care prezentau decolorări, miros specific, suprafață acoperită cu mucus și modificări organoleptice, cu perioada de valabilitate depășită, fără respectarea condițiilor de depozitare și la care lipseau informațiile privind modul de capturare și denumirea științifică.

„Cel mai important aspect este faptul că în urma acestei acțiuni de control a fost abrogat Ordinul nr. 100/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabilește condițiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, moluștelor, gasteropodelor și batracienilor, destinate comercializării directe către consumatorul final sau procesării în alimente pentru consum uman care stabilea că pentru peștele provenind din România timpul scurs din momentul pescuitului și până la comercializarea efectivă va fi de maximum 48 de ore (în sezonul răcoros se poate prelungi la 72 de ore), în timp ce pentru peștele provenind din spațiul intracomunitar este de până la 21 de zile. Peștele este unul din alimentele esențiale, susceptibil de alterare rapidă, motiv pentru care condițiile de depozitare și comercializare trebuie respectate cu strictețe, altfel comercianții pot risca să pună sănătatea sau chiar viața consumatorilor în pericol. Acesta este motivul pentru care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor derulează frecvent acțiuni de control care vizează peștele și produsele de pește. Nu vom permite niciunui comerciant nicio greșeală în acest domeniu, viața și sănătatea consumatorilor sunt mult mai importante decât orice pentru noi”, a declarat Horia-Miron Constantinescu, președintele ANPC.