"Venus din Milo" a fost prima sculptură creată de maestrul suprarealist Salvador Dali. Întâia experiență în calitate de sculptor este redată chiar de artist în autobiografia sa „La vie secrète” (Viața secretă a lui Salvador Dali), unde povestește cum, în copilărie, a realizat un model al lui Venus din Milo după o imagine de pe o cutie de creioane, dându-i o bucurie erotică necunoscută.

Licitatia de Design de Interior de la Palatul CesianuFoto: Artmark

De atunci, Salvador Dali a ilustrat zeița iubirii și a frumuseții sub diverse forme, considerate a fi cele mai elegante sculpturi ce scot la lumină imaginația artistului suprarealist. În România, sculptura „Venus din Milo” semnată de maestrul catalan este scoasă la vânzare pentru un preț de pornire de 2.000 de euro în Licitația de Design de Interior care va avea loc peste o săptămână, pe 1 octombrie. Opera este însoțită de certificat de autenticitate.

Sculptura „Venus din Milo” este realizată din bronz și reflectă filozofia daliniană. Artistul a perforat 9 sertare în interiorul sculpturii, angajându-se să scoată în evidență simbolurile memoriei și subconștientului. Dali a fost inspirat de interpretarea psihanalitică a viselor de către Freud - sertarele reprezentă zone ale conștientului nostru, exprimând misterul secretelor ascunse, pe care numai psihanaliza le poate deschide. Referindu-se la semnificația din spatele sertarelor deschise, Dalí a declarat: „Ele ilustrează o anumită mulțumire în mirosirea ordinelor narcisiste emanate de la fiecare dintre sertarele noastre”.

O altă lucrare sculptură din bronz semnată de Dali, din licitația din 1 octombrie, este „Victoria dublă a lui Samothrace”. Opera care demonstrează energic forța de exprimare a imaginii sale suprarealiste iconografice are un preț de pornire de 1.200 de euro.

Remarcabilele loturi ale Licitației de Design de Interior pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00, iar pe 1 octombrie pot fi licitate exclusiv online, pe platforma Artmark Live.