Contorul inteligent pune stăpânire pe tot mai multe gospodării din țară. Numai anul acesta, companiile românești de distribuție ale grupului Enel, lider mondial și pionier în tehnologia contoarelor inteligente, instalează peste 170.000 de contoare inteligente în zonele în care își desfășoară activitatea. Investiția se ridică la peste 56 de milioane de lei și face ca, până la sfârșitul lui 2020, numărul clienților Enel care beneficiază de această tehnologie să ajungă la 900.000.
În București, Giurgiu și Ilfov, E-Distribuție Muntenia a programat pentru 2020 instalarea a aproximativ 80.000 de contoare inteligente. Alte 41.000 sunt instalate de E-Distribuție Dobrogea în județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea. Potrivit E-Distribuție Banat, aproximativ 50.000 de clienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș vor beneficia de noua tehnologie până la finalul anului.
Cel mai mare avantaj pentru consumatorul final constă în faptul că, spre deosebire de contorul clasic ce doar măsoară consumul în mod liniar și necesită citiri la fața locului, contorul inteligent poate transmite datele, în timp real, la distanță. Aceasta înseamnă un control mai bun al consumului de electricitate și, implicit, al costului cu energia electrică. Astfel, în locul unui tarif fix, furnizorii vor putea defini oferte pe intervale orare, iar contorul inteligent, integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, îi va putea permite celui de acasă să își adapteze consumul în intervale orare în care energia electrică este mai ieftină. Utilizatorii devin astfel stăpâni pe propriul consum iar întregul sistem de distribuție a energiei se adaptează în funcție de cerere și nu doar de ofertă, cum se întâmplă în prezent.
Mai mult, în situația în care noul dispozitiv este parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă și comunică activ cu sistemul central al distribuitorului,
consumatorul poate monitoriza și controla consumul de energie de la distanță. Informațiile despre consumul normal sau detaliat de electricitate sunt afișate rapid şi permanent şi pot fi vizualizate pe calculator, tabletă sau telefon astfel încât utilizatorul să aibă o imagine clară și, implicit, posibilitatea de a economisi energie electrică.
În plus, consumatorul este protejat de supratensiuni. Contorul inteligent oferă informații valoroase cu privire la poziția, tipul și magnitudinea incidentelor (la medie și înaltă tensiune), reducând timpul pentru intervenții, întrucât unele pot fi făcute de la distanță.
Prosumatorii, consumatorii care produc electricitate din surse regenerabile, pot măsură separat energia produsă. Fie că vorbim de turbine eoliene, fie de panouri solare, contorul inteligent va măsura separat energia pe care un consumator o livrează în rețea și pe cea pe care o absoarbe din rețea. Consumatorul va ști exact când consumă energie din rețea și când consumă energia regenerabilă produsă de el.
În România, montarea contoarelor inteligente este gratuită pentru consumatorul de energie electrică, în baza unui calendar aprobat de Autoritatea Națională în Domeniul Energiei.
Din 2015 și până în prezent, investițiile realizate de cele trei companii românești de distribuție ale grupului Enel în instalarea de contoare inteligente se ridică la circa 240 de milioane de lei. Suma e parte a strategiei grupului Enel de a oferi noua tehnologie celor 2,9 milioane de clienți de distribuție a energiei electrice din România.
ENEL este o escrocherie de proportii si nu o spun numai eu.
Halal serviciul dupa vanzare Enel.ro !
Daca tot e pus de ei atunci in loc sa trimita pe unul sa citeasca periodic asa cum fac acum, mai bine trimiteau un tehnician sa-l repare. Dar le-a placut numai sa imi factureze instalarea ... in rest dezamagitor
Sincer nu am remarcat ca ar creste consumul cum spun altii.
Dar despre abonamentul de 23 de lei pe care il platim doar pentru onoarea de a avea enel ca furnizor nu ne spuneti nimic?
"contorul inteligent poate transmite datele, în timp real, la distanță".
Asta inseamna ca si facturarea se va putea face lunar si pe baza consumului real. Ceea ce sper ca se va face pentru ca in modul asta poti sa iei masuri imediate daca ai avut o luna in care consumul a fost prea ridicat.
Asta inseamna si disparitia cititorilor de contoare ce veneau din usa-n usa ceea ce poate crea ceva somaj daca nu exista reconversie. Insa este o meserie anacronica.
Foarte mult dureaza in Romania sa te racordezi la energie daca nu dai spaga!
"Astfel, în locul unui tarif fix, furnizorii vor putea defini oferte pe intervale orare, iar contorul inteligent, integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, îi va putea permite celui de acasă să își adapteze consumul în intervale orare în care energia electrică este mai ieftină. Utilizatorii devin astfel stăpâni pe propriul consum iar întregul sistem de distribuție a energiei se adaptează în funcție de cerere și nu doar de ofertă, cum se întâmplă în prezent."
„Lasă bă că merge și așa”!
poate contoarele vechi masurau cu 30-50% mai putin. factura se imparte la producator, transportator, distribuitor, furnizor si stat.
au conspirat toti?
se imparte ce se fura?
fura numai unul fara sa stie ceilalti?
angajatii ce interes ar avea? doar nu iau nimic
(@dori999 poate sa fie siguranta pe secundarul trafo si sa consume primarul non stop)