Actualizat acum

Articol susținut de Enel

Sute de mii de români spun adio contoarelor clasice și primesc unele inteligente pentru a-și eficientiza consumul de energie electrică

de     Smile Media
Marţi, 27 octombrie 2020, 9:37 Economie | Consumator


Contor inteligent E-Distribuție
Foto: Enel
Contorul inteligent pune stăpânire pe tot mai multe gospodării din țară. Numai anul acesta, companiile românești de distribuție ale grupului Enel, lider mondial și pionier în tehnologia contoarelor inteligente, instalează peste 170.000 de contoare inteligente în zonele în care își desfășoară activitatea. Investiția se ridică la peste 56 de milioane de lei și face ca, până la sfârșitul lui 2020, numărul clienților Enel care beneficiază de această tehnologie să ajungă la 900.000.

În București, Giurgiu și Ilfov, E-Distribuție Muntenia a programat pentru 2020 instalarea a aproximativ 80.000 de contoare inteligente. Alte 41.000 sunt instalate de E-Distribuție Dobrogea în județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea. Potrivit E-Distribuție Banat, aproximativ 50.000 de clienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș vor beneficia de noua tehnologie până la finalul anului.

Cel mai mare avantaj pentru consumatorul final constă în faptul că, spre deosebire de contorul clasic ce doar măsoară consumul în mod liniar și necesită citiri la fața locului, contorul inteligent poate transmite datele, în timp real, la distanță. Aceasta înseamnă un control mai bun al consumului de electricitate și, implicit, al costului cu energia electrică. Astfel, în locul unui tarif fix, furnizorii vor putea defini oferte pe intervale orare, iar contorul inteligent, integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, îi va putea permite celui de acasă să își adapteze consumul în intervale orare în care energia electrică este mai ieftină. Utilizatorii devin astfel stăpâni pe propriul consum iar întregul sistem de distribuție a energiei se adaptează în funcție de cerere și nu doar de ofertă, cum se întâmplă în prezent.

Mai mult, în situația în care noul dispozitiv este parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă și comunică activ cu sistemul central al distribuitorului, consumatorul poate monitoriza și controla consumul de energie de la distanță. Informațiile despre consumul normal sau detaliat de electricitate sunt afișate rapid şi permanent şi pot fi vizualizate pe calculator, tabletă sau telefon astfel încât utilizatorul să aibă o imagine clară și, implicit, posibilitatea de a economisi energie electrică.

În plus, consumatorul este protejat de supratensiuni. Contorul inteligent oferă informații valoroase cu privire la poziția, tipul și magnitudinea incidentelor (la medie și înaltă tensiune), reducând timpul pentru intervenții, întrucât unele pot fi făcute de la distanță.

Prosumatorii, consumatorii care produc electricitate din surse regenerabile, pot măsură separat energia produsă. Fie că vorbim de turbine eoliene, fie de panouri solare, contorul inteligent va măsura separat energia pe care un consumator o livrează în rețea și pe cea pe care o absoarbe din rețea. Consumatorul va ști exact când consumă energie din rețea și când consumă energia regenerabilă produsă de el.

În România, montarea contoarelor inteligente este gratuită pentru consumatorul de energie electrică, în baza unui calendar aprobat de Autoritatea Națională în Domeniul Energiei.

Din 2015 și până în prezent, investițiile realizate de cele trei companii românești de distribuție ale grupului Enel în instalarea de contoare inteligente se ridică la circa 240 de milioane de lei. Suma e parte a strategiei grupului Enel de a oferi noua tehnologie celor 2,9 milioane de clienți de distribuție a energiei electrice din România.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


14909 vizualizari

 • +2 (22 voturi)    
  bine ați venit în anii 2020 (Marţi, 27 octombrie 2020, 9:59)

  samuraijack [utilizator]

  În țările mai civilizate aceste contoare au apărut de vreo 10 ani
 • +45 (47 voturi)    
  Sa furam inteligent (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:14)

  CetateanC [utilizator]

  Cum se face ca dupa instalarea acestor contoare - consumul s-a dublat la mai multi consumatori? In momentul instalarii - stand langa reprezentantul Enel - 3 contoare au fost schimbate ptr ca nu porneau. In plus Enel este o mizerie - si aici vorbesc de management - inseala clientii si gasesc scuze ca sistemul nu le permite sa inregistreze contractul; ca e greseala unui reprezentant etc. ANRE o mizerie care nu are RESPONSABILITATI sa penalizeze abuzurile ENEL. Toate acestea pot fi dovedite cu hartii de la institutii.
  ENEL este o escrocherie de proportii si nu o spun numai eu.
 • +30 (32 voturi)    
  Ce interes? (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:15)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  Ce interes ar putea avea furnizorul de energie, oricare ar fi acesta, ca eu sa consum mai putin, deci dumnealui sa aiba venituri MAI MICI?
 • +1 (17 voturi)    
  Inca o sursa de poluare electromag (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:23)

  palatin [utilizator]

  Polueaza, dar mai e si scump!
 • +31 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:40)

  [anonim]

 • +15 (15 voturi)    
  Am eu din asta pus de vreo 3 ani (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:17)

  mmagic [utilizator]

  Am fost incantat la inceput ca ne aliniem si noi cu ce fac alte state de 10-15 ani dar de cand la instalat mi-au tot zis ca nu se poate face direct citirea, cum ar fii trebuit, ca e defect si vin regulat la mine sa faca citirea ca si pana acum.

  Halal serviciul dupa vanzare Enel.ro !

  Daca tot e pus de ei atunci in loc sa trimita pe unul sa citeasca periodic asa cum fac acum, mai bine trimiteau un tehnician sa-l repare. Dar le-a placut numai sa imi factureze instalarea ... in rest dezamagitor

  Sincer nu am remarcat ca ar creste consumul cum spun altii.
 • +2 (14 voturi)    
  Motivul deciziei (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:59)

  palatin [utilizator]

  Care este motivul care a stat la baza deciziei ENEL de a aloca fonduri importante pentru montarea contoarelor inteligente la consumatori, in loc sa foloseasca aceste fonduri pentru imbunatatirea directa a serviciilor pe care le furnizeaza? Un exemplu: aplicatia myENEL nu a mai fost actualizata de multi ani, si nu raspunde necesitatilor indreptatite ale consumatorilor. Factura nu este disponibila in aplicatie, astept sa fie adusa de factorul postal care o mai face pierduta din cand in cand. Va rog sa reconsiderati decizia de a finanta inlocuirea contoarelor inteligente, si sa folositi fondurile pentru inlocuirea aplicatiei myENEL. Este posibil ca in functie de aceasta sa decid daca schimb furnizorul de energie. Multumesc anticipat.
 • +20 (20 voturi)    
  Aha! Am inteles (Marţi, 27 octombrie 2020, 15:16)

  mimiloi [utilizator]

  de ce in locurile cu contoarele inteligente vin oamenii vostri sa ia indexul pentru regularizare. Asta se numeste digitalizare la enel.
  Dar despre abonamentul de 23 de lei pe care il platim doar pentru onoarea de a avea enel ca furnizor nu ne spuneti nimic?
 • +19 (19 voturi)    
  furt (Marţi, 27 octombrie 2020, 15:38)

  dori999 [utilizator]

  Stiti ce am constatat eu dupa ce mi s-a montat un contor "inteligent"? Ca el inregistreaza consum chiar daca sigurantele electrice sunt toate oprite. Cam 6 kwh/luna. Apartamentul a fost gol, asa ca am orit toate sigurantele ca sa nu am mici consumuri de la leduri sau centrala in repaus. Si surpriza, dupa 2 luni constat ca am 12 kwh pe contor.
 • +11 (11 voturi)    
  Contor (Marţi, 27 octombrie 2020, 16:16)

  fudulu [utilizator]

  Nu stiu daca actualmente am contor inteligent. Acum cativa ani mi-au schimbat contorul. Are afisaj cu cristale lichide dar afisajul nu are sursa proprie de alimentare ci foloseste lumina ambientala care e tot mai slaba deoarece capacul de plastic al panoului, cu toate ca la instalare am insistat sa monteze unul nou, se matuieste in continuu. In plus, se afiseaza o secventa de date din care nu toate sunt inteligibile. De ex. o serie, data si ora, putere reactiva, putere activa si altele incat datele interesante, puterea actva se afiseaza un interval de timp prea scurt in ansamblul afisarilor de tot felul. Nu mai spun ca personalul enel nu-l poate citi de la distanta. Contorul vechi, electromecanic afisa clar, permanent,consumul curent si-l puteai citi fara nici o dificultate.
 • +2 (2 voturi)    
  @dori999 (Marţi, 27 octombrie 2020, 16:32)

  Andra99 [utilizator]

  Ai uitat transformatorul de la sonerie!!! Aceste contoare masoara si consumurile infime, chiar si a unui transformator de sonerie care este de obicei conectat tot timpul.
 • 0 (4 voturi)    
  foarte bine (Marţi, 27 octombrie 2020, 17:02)

  Boa [utilizator]

  Alte tari au deja spre 100% contoare "inteligente", bine ca incep si ai nostri mai serios.

  "contorul inteligent poate transmite datele, în timp real, la distanță".
  Asta inseamna ca si facturarea se va putea face lunar si pe baza consumului real. Ceea ce sper ca se va face pentru ca in modul asta poti sa iei masuri imediate daca ai avut o luna in care consumul a fost prea ridicat.

  Asta inseamna si disparitia cititorilor de contoare ce veneau din usa-n usa ceea ce poate crea ceva somaj daca nu exista reconversie. Insa este o meserie anacronica.
 • +8 (8 voturi)    
  @andra99 (Marţi, 27 octombrie 2020, 18:06)

  dori999 [utilizator]

  soneria mea este "o siguranta", incorporata in tablou si a fost si ea inchisa (data "in jos"), adica nu functiona daca apasai pe buton.
 • +11 (11 voturi)    
  greu cu racordarea (Marţi, 27 octombrie 2020, 18:58)

  CIP03 [utilizator]

  eu astept racoradea la retea de 11 luni, stalp in fata casei, casa aflata intre alte case, nimic complicat doar chef de munca sa aiba!
  Foarte mult dureaza in Romania sa te racordezi la energie daca nu dai spaga!
 • +6 (6 voturi)    
  Oferte pe intervale orare "stapane" (Miercuri, 28 octombrie 2020, 13:59)

  Spirit Civic [utilizator]

  Sunt deja "stapan" pornesc AC-ul in plina zi caniculara, pornesc caloriferul electric cand imi este frig si in general consum curent electric cand am nevoie. Aceste "oferte" determina consumatorul sa utilizeze masina de spalat la miez de noapte considerand ca e "stapan" si face economie... In concluzie nu contorul trebuie schimbat ci promovarea energiei verzi.

  "Astfel, în locul unui tarif fix, furnizorii vor putea defini oferte pe intervale orare, iar contorul inteligent, integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, îi va putea permite celui de acasă să își adapteze consumul în intervale orare în care energia electrică este mai ieftină. Utilizatorii devin astfel stăpâni pe propriul consum iar întregul sistem de distribuție a energiei se adaptează în funcție de cerere și nu doar de ofertă, cum se întâmplă în prezent."
 • +2 (2 voturi)    
  CONTOR ELECTRIC (Miercuri, 28 octombrie 2020, 20:16)

  gibon47 [utilizator]

  La mine în localitate s-au montat de mult aceste contoare electronice. Totul făcut fără cap/cârpăceală ca la români. Contorul și siguranța de protectie sunt montate într-o cutie din plastic cu capacul transparent și fixată afară pe peretele casei. Toate bune și frumoase numai vreo 2 ani, după care capacul transparent al cutiei din plastic din cauza soarelui, frigului, prafului, ploii, zăpezii a devenit opac și nu se mai poate citi indexul pentru a fi transmis la ENEL. Am încercat să-l curăț cu pastă pentru curățat faruri, dar tot nu se vede bine indexul/consumul. Am încercat și cu pastă de dinți, dar tot degeaba. Chiar nu i-a dus mintea ca acel capac al cutiei din plastic să fie din sticlă pentru a putea fi curățat de mizerie ??!!
  „Lasă bă că merge și așa”!
 • 0 (0 voturi)    
  r (Miercuri, 28 octombrie 2020, 22:39)

  spy [utilizator]

  @Jegul Cristian Ioan @marc.andre: e directiva UE
 • 0 (0 voturi)    
  poate (Miercuri, 28 octombrie 2020, 22:44)

  spy [utilizator]

  @CetateanC @supi @dori999:
  poate contoarele vechi masurau cu 30-50% mai putin. factura se imparte la producator, transportator, distribuitor, furnizor si stat.
  au conspirat toti?
  se imparte ce se fura?
  fura numai unul fara sa stie ceilalti?
  angajatii ce interes ar avea? doar nu iau nimic
  (@dori999 poate sa fie siguranta pe secundarul trafo si sa consume primarul non stop)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by