Oficial, începând cu luna decembrie 2020, platforma de licitații online Artmark LIVE a depășit 10.000 de palete online înregistrate, începând alocarea de palete de licitație ce poartă numere mai mari de 10.000 – un record nesperat acum 10 ani, când a fost lansat, experimental, primul canal de participare online, prin internet, de pe calculator sau telefon, la licitații care se desfășurau "live" într-o sală fizică de licitație de artă. Astăzi poate părea banal ca la o licitație de artă să se poată participa și online – ori, în ultima perioadă, numai online – însă acum 10 ani, în 2009, nu exista nicio altă platformă de licitație online în România, în Europa și, la drept vorbind, în lume. Nu s-a vorbit despre acest subiect atunci, raportat la caracterul experimental al acestui canal de participare la licitație, însă în 2011, când a fost finalizată și lansată platforma, această propunere de nou canal de participare la o licitație beneficia de premieră în piața națională și internațională de artă.

Artmark LiveFoto: Artmark

Iar dacă în 2012 doar 2% dintre participanții la o licitație adjudecau artă ori obiecte de colecție online, la sfârșitul lui 2019 deja 56% dintre adjudecări se petreceau în mediul virtual, iar nu în sala fizică de licitație. Pentru ca în acest an, în binecunoscutul context care a favorizat transferarea întregii activități de vânzare de artă în mediul online, numărul de conturi active de participare deschise de colecționari sau investitori în artă să explodeze în câteva luni, triplându- se. În medie platforma de licitații Artmark LIVE este utilizată activ de aproximativ 300 de participanți pentru fiecare licitație.

Platforma a fost dezvoltată de compania românească de software Art Games, specializată în programe de licitație online, probabil singurul canal de vânzări pentru următorii 1-2 ani și, totodată, soluția viitorului, cel puțin pentru bunuri de lux, alături de magazinele virtuale pentru bunuri de serie. Art Games a mai dezvoltat, pe lângă platforma Artmark LIVE, platforma de licitații online Lavacow, care se adresează segmentului de artă contemporană tânără din estul Europei (singura platformă de licitație 100% integrată, de la încărcarea loturilor la publicarea colecției pe website, până la licitarea live prin robot de licitație, facturare și încasare). În același timp, Art Games deține și platforma eVOTE, care permite tuturor companiilor listate ori cu mai mulți acționari, dar și consiliilor de administrație cu mai mulți membri să desfășoare votul online, în condiții de securitate și transparență.

Articol susţinut de A10 by Artmark