Este cunoscut faptul că ceasurile de mână au devenit un accesoriu de modă masculină abia după ce au fost purtate, în scop practic, de către soldații din război. La începutul anilor ’40, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ministerul Apărării din Marea Britanie a comandat producătorilor elvețieni – Omega, Cyma, Longines, IWC sau Lemania realizarea unor ceasuri durabile, rezistente la apă și cu indicatoare luminoase. Două dintre ceasurile forțelor armate din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, modele impresionante produse la standarde militare de funcționalitate, sunt scoase la licitație în această seară în cadrul ultimei licitații a anului 2020, dedicate unei colecții de ceasuri.

Cele mai rare ceasuri, la BucureștiFoto: Artmark

Unul dintre ceasurile care poartă cicatricea războiului, special conceput pentru serviciul armatei britanice, este modelul produs de celebru brand Omega și scos astăzi la licitație, pentru un preț de pornire de 1.500 de euro. Exemplarul din Licitația de Crăciun, produs în 1945, cu armare manuală, poartă pe spatele carcasei marcajul tradițional pentru proprietatea Coroanei, dar și inițialele WWW (acronimul pentru Wrist Watch Waterproof – iar nu pentru World War, fiind și codul stabilit de armata britanică pentru a distinge ceasurile de alte echipamente militare).

O altă apariție vintage în licitația din această seară este exemplarul Lemania SinglePusher Chronograph, comandat special pentru membrii echipajul unui submarin nuclear al Marinei Regale. Modelul realizat în 1940, la comanda Ministerului Apărării din Marea Britanie, are un preț de pornire în licitație de 2.500 de euro. Modelul, extrem de apreciat de marinarii britanici pentru rezistența la apă și fiabilitatea în luptă, se distinge prin două registre.

Cele două exemplare istorice vor fi scoase în seara aceasta la licitație, alături de alte 150 de ceasuri de colecție. Licitația se va desfășura online, de la ora 18:30, pe platforma ArtmarkLIVE. Pentru a participa la evenimentul din această seară doritorii trebuie să deschidă până la ora licitației un cont online pe site-ul artmark.ro.

Ceas Lemania Single Pusher Chronograph, de mână, bărbătesc, cca. 1940:

Articol susţinut de A10 by Artmark