Autoritatea europeană în domeniul alimentar şi-a dat acordul pentru consumul de insecte. Ce sunt viermii de făină, primul aliment din insecte aprobat de UE

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 13 ianuarie 2021, 20:59 Economie | Consumator


Viermele de faina
Foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia
Insectele au mai făcut un pas spre farfuriile europenilor, după ce miercuri Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât şi ca aditiv pudră, transmite agenția Bloomberg, preluată de Agerpres.

Opinia exprimată miercuri de EFSA este doar primul pas în procesul la finalul căreia autorităţile vor decide dacă vor aproba vânzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri şi alte produse alimentare care să conţină insecte printre ingrediente.

Chiar şi aşa, decizia EFSA va impulsiona afacerile care au drept obiect creşterea de insecte, care potrivit firmei de cercetare Arcluster vor creşte de zece ori până la peste 4,1 miliarde dolari la nivel global până în 2025. Insectele devin o sursă mai sustenabilă de proteine graţie impactului lor mai mic asupra mediului şi valorii nutriţionale ridicate, atrăgând finanţare din partea fondurilor de investiţii şi atenţia unor giganţi din industria alimentară precum Cargill Inc. şi Nestle SA.

„Ajută la crearea unei noi surse de proteine pentru întreaga lume, în mod sustenabil. Suntem foarte mulţumiţi de valoarea nutriţională”, a declarat Helene Ziv, manager de risc la Cargill.

Aceasta este prima evaluare a EFSA cu privire la riscul insectelor ca nou produs alimentar, în condiţiile în care Autoritatea mai are alte 14 solicitări în analiză pentru insecte, de la greieri la lăcuste. Aprobarea emisă pentru viermele de făină oferă oportunităţi de marketing, susţine Andrea Germini, şef de echipă la EFSA.

Europa este un lider în ceea ce priveşte start-up-urile concentrate pe creşterea insectelor, după ce a inclus insectele pe lista alimentelor sustenabile. Autorităţile europene au alocat fonduri pentru cercetare şi facilităţi de producţie, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana peştilor, câinilor şi pisicilor.

Câteva state membre UE, inclusiv Finlanda, Belgia şi Olanda, permit deja vânzarea de alimente care conţin insecte în magazine. Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt folosite în dieta a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume, însă mulţi consumatori din Europa vor trebui să depăşească, ceea ce Niccolo Manzoni, director la firma franceză Five Seasons Ventures, numeşte „ick factor” (senzaţie de repulsie n.r.).


Ce sunt viermii de făină - primul aliment din insecte aprobat de UE


Larvele gândacului denumit popular morar, iar ştiinţific Tenebrio molitor, vor putea fi folosite ca atare sau uscate, ca ingrediente pentru curry sau sub formă de făină pentru prepararea biscuiţilor, pastelor şi pâinii, scriu Reuters și Agerpres.

Confundate uneori cu viermii, larvele de insecte sunt deja acceptate în Europa ca hrană pentru animale. Sunt bogate în proteine, grăsimi şi fibre şi ar putea fi urmate în farfuriile europenilor şi de alte insecte, apreciază chimistul Ermolaos Ververis, specialist în alimentaţie la EFSA.

Sub conducerea lui Ververis, agenţia a evaluat viermii de făină conform unei reglementări europene privind „alimentele noi”, intrată în vigoare în 2018, conform căreia s-au făcut multe solicitări; cea în cauză a fost prima soluţionată.

„Există un mare interes în comunitatea ştiinţifică şi în industria alimentară privind sectorul insectelor comestibile”, a arătat reprezentantul EFSA.

În multe locuri din lume, inclusiv în Africa, Australia şi Noua Zeelandă există deja baruri cu insecte, hamburgeri din greieri şi diverse alimente pe bază de larve, observă Reuters. Înainte ca Europa să se alăture acestei tendinţe, decizia EFSA mai trebuie ratificată de Comisia Europeană.

Unii sociologi consideră însă că barierele psihologice pe Vechiul Continent sunt deosebit de puternice, aşa că va mai dura ceva până când viermii se vor vinde cu succes din rafturile supermarketurilor.

„Există explicaţii cognitive derivate din experienţele noastre sociale şi culturale - aşa numitul "yuck factor" (factor de scârbă) care fac ca multor europeni să le repugne ideea de a mânca insecte”, afirmă și Giovanni Sogari, cercetător în domeniul social şi al consumului la Universitatea din Parma (Italia). „Cu timpul şi odată cu expunerea, astfel de atitudini se pot schimba”, consideră el.

EFSA a comunicat că începând din 2018 a primit 156 de cereri pentru evaluarea siguranţei unor „alimente noi”, de la unele derivate din alge până la o gamă largă de specii de insecte.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















7872 vizualizari

  • -2 (26 voturi)    
    Și totuși o întrebare (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 21:04)

    JoshuaTree [utilizator]

    UE ne da pana și Rețetele de la covrigi sau pâine cu gramaj și tot.. întrebarea mea către UE: poate sa publice și niște Rețete cu viermi și eventual un video când ii consuma :) nu ca m-as uita dar sa fiu sigur ca ii mănâncă
  • -4 (18 voturi)    
    Europeni (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 21:09)

    VOX. [utilizator]

    Pentru europenii din est, viermii sunt numai buni. Gustosi si nici nu ingrasa.
  • +7 (19 voturi)    
    . (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 21:16)

    radukku [utilizator]

    Tocmai s-a largit gama utilizata de "proteine de origine animala" din ingredientele multor semipreparate. Sunt foarte curios daca BOR va considera acesti viermi ca fiind de post avand in vedere ca au fost personaje biblice insemnate care consumau cu precadere insecte, inclusiv Ioan Botezatorul.
  • +2 (8 voturi)    
    sa vezi acuma aditivi la toate celea (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 21:22)

    dessik [utilizator]

    din acesti viermisori. Banuiesc ca is bogati in proteine...
    • +11 (11 voturi)    
      Sa fii sanatos... (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 21:55)

      Thexy [utilizator] i-a raspuns lui dessik

      ... la cate insecte ai mancat pana acum:
      E 120 – carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi zdrobite"
  • 0 (14 voturi)    
    Ce mai conteaza niste viermi acolo (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 21:25)

    Astazi [utilizator]

    cand ne mancam intre noi mai abitir ca animalele?
    Oricum, faptul ca ei le fac reclama nu inseamna ca le vor si consuma la mese in familie, sunt pentru noi astia sarantoci si prosti de punem botu` si dam banu`.
  • -2 (12 voturi)    
    Am auzit (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 21:43)

    ipolitic [utilizator]

    ca si industria farmaceutica e interesata., pentru pilule vomitive.
    Oare virusii cand vor intra in acest trend? La urma urmei, sunt proteina pura....
  • -4 (6 voturi)    
    alimentatie sanatoasa (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 22:00)

    Xorciser [utilizator]

    Asta e viitorul alimentatiei, vrem sau nu vrem. Un carabus, un greiere, o lacusta, o furnica- ceva acolo :)

    https://www.standard.co.uk/reveller/restaurants/where-to-eat-insects-in-london-a3871381.html
  • -2 (6 voturi)    
    Ce nu cred (Joi, 14 ianuarie 2021, 0:39)

    TheFreeOne [utilizator]

    Nu cred ca vreun (euro)parlamentar va consuma la vreo orgie niste viermi din astia.

    Intrebari: insectele si viermii se consuma vii?
    Iti trebuie un sos anume, sau vin ele cu "sosul" in care traiesc ?
    Daca vin din UK cu un sandvis cu viermi, mi-l confiscati la granita Olandei, asa cum faceti cu sandvisurile clasice ??? Sau nu, ca sa impulsionati consumul?
  • -2 (6 voturi)    
    Dar Autoritatea asta consuma *ahat (Joi, 14 ianuarie 2021, 6:10)

    Parzivall [utilizator]

    Ceea ce e ilegal, de aia e atat de hilar acordul asta care reglementeaza paparea de viermi!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by