​​Poate că aștepți ianuarie ca să-ți faci planuri. Eu aștept luna asta pentru că, odată cu evenimentul CES, descopăr acele tehnologii care înseamnă ceva în anul în curs sau în următorul deceniu. Odată cu ediția de anul acesta televizoarele au devenit mai interesante ca niciodată și două tehnologii se remarcă fără probleme.

Televizoare SamsungFoto: Samsung

Ca oricare altă tehnologie, înainte de a-ți cumpăra un televizor, ar trebui să te raportezi la ce e important pentru tine. Lista e destul de mare, tocmai de aceea e bine s-o reduci la câteva puncte esențiale: calitatea imaginii, dimensiune, consum de energie sau ce software rulează. Nu știu ce contează pentru tine, dar îți zic ce contează pentru mine, că poate te ajută.

Pentru orice televizor nou aș prioritiza așa: calitatea imaginii și luminozitatea, calitatea sunetului, calitatea ecranului pe care îl folosește, funcționalitățile smart (cum ar fi să am acces la aplicații ca Netflix, HBO Go sau Amazon Prime și YouTube) și cum s-ar descurca în relație cu alte dispozitive pe care le am, cum ar fi o consolă de jocuri video, un telefon, un laptop sau chiar becuri inteligente. Sigur, toate acestea trebuie “împachetate” cumva, tocmai de aceea și designul e important. Dar să începem de la CES 2021 și anunțurile care chiar înseamnă ceva anul acesta.

Telecomanda care se încarcă de oriunde și televizorul care înseamnă mai mult ca niciodată

Înainte de a ajunge la televizoare, să încep cu telecomandă, că nu-i deloc cum te-ai aștepta. De anul acesta, Samsung experimentează cu o telecomandă cu celule solare.

Poate fi reîncărcată la lumina interioară, exterioară sau prin cablu USB. Uiți, practic, de bateriile clasice AAA sau AA pe care nu le ai niciodată prin preajmă și nu știi niciodată unde să le reciclezi. Cu demersul acesta, companai susține că ajută la prevenirea deșeurilor echivalente cu 99 de milioane de baterii AAA proiectate pe parcursul a șapte ani. Și telecomanda e, în proporție de 24%, din materiale reciclate. Și acum să trecem la televizoare.

Acum că suntem la începutul unui nou an, după un an extraordinar prin toate evenimentele care l-au marcat, putem trage o linie și să spunem că din 2020 rămâne și cu lecții. Una dintre ele, destul de importantă, e ca acasă să ai un loc în care chiar te poți simți bine, mai ales când trebuie să petreci zile în șir acolo. Tocmai de aceea,în toamna lui 2020, am zis că e un moment bun să te orientezi către un televizor nou. Dacă n-ai făcut-o deja, nu-i prea târziu nici acum, mai ales că noile modele oferă o groază de opțiuni noi.

Odată cu CES 2021, Samsung a anunțat o linie nouă: Neo QLED atât cu rezoluție 8K, cât și cu rezoluție 4K. Modelele incluse în aceasta oferă funcții inteligente care extind rolul televizorului dincolo de cel tradițional mai ales când e vorba de fitness, divertisment și muncitul de acasă. În acest sens, merită amintită funcția Smart Trainer. Îți permite, de exemplu, să îți corectezi postura corpului în timp real, la fel ca un antrenor personal. Totodată, în timpul și după antrenament, Smart Trainer oferă feedback legat de performanță, ajută la numărarea exercițiilor și estimează caloriile arse. Cu ajutorul instruirii video interactive și prin intermediul asistentului Bixby, Smart Trainer personalizează experiența de antrenament la domiciliu la niveluri ridicate.

Ai fi crezut că un televizor poate face așa ceva pentru tine? Nu în urmă cu un an sau doi și cu siguranță nu în urmă cu un deceniu.

Există însă și un alt scenariu de utilizare în care sigur te-ai regăsi în ultimul an: muncitul de- acasă. Cum faci ca lucrurile să se simtă mai comode, mai eficiente? Poate să te bazezi mai mult pe televizor. Pe aceeași serie Neo QLED, Samsung oferă funcția PC on TV. Mai mult, poți accesa direct Microsoft Office 365 din browserul televizorului pentru documentele pe care le folosești constant.

Posibil să zici: “dar stai, nu-i mare șmecherie să conectezi un laptop la un televizor”. Da, nu e - prin cablu. Dar te poți bucura wireless de eficiență și confort? Asta promite Samsung, cel puțin, că folosești aplicația Easy Connection pe computer și prin conectarea la contul Samsung televizorul se va conecta automat la computerul de acasă sau de la birou. Ideea nu e că ai cu adevărat nevoie de un ecran imens pe care să lucrezi. Ideea e să-ți faci munca mai ușoară, să nu te simți blocat doar pe ecranul laptopului.

Mai trebuie menționat însă ceva legat de seria Neo QLED 2021 8K. Da, seria cu cea mai mare rezoluție. Și dacă ai adunat până acum videouri 8K, trase cu telefoanele Samsung, te poți bucura de ele direct pe TV. Dar nu despre asta vreau să știi, ci despre sunet. Cu OTS (Object Tracking Sound) poți fi familiarizat de la generația precedentă. Pe scurt, sincronizează multi- direcțional sunetul cu dinamica imaginilor în mișcare de pe ecran. Dar funcția SpaceFit Sound e cea pe care s-o ții minte. Pe scurt, analizează acustic arhitectura spațiului în care televizorul este instalat și își adaptează sunetul emis. Practic, sunetul “ia forma” spațiului în care ai televizorul, ceea ce nu-i puțin când vrei să profiți la maximum de conținut.

Dar de ce i se spune Neo QLED?

Sunt, cu siguranță, un pic prea multe denumiri pentru diverse tehnologii care fac din panoul televizorului un spațiu excepțional. Nu zic că ar trebui să le ții minte pe toate. Poți, de acum înainte, să reții doar ce-i cu Neo QLED, că îl vei mai vedea în 2021. Pe scurt, Samsung duce tehnologia QLED la nivelul următor, activată printr-o nouă și complexă sursă de lumină, Quantum Mini LED, controlată de tehnologia proprie Quantum Matrix și de procesorul Samsung Neo Quantum, un procesor de imagine puternic și optimizat pentru Neo QLED.

Tehnic, Neo QLED utilizează tehnologia Quantum Mini LED, bazată pe noile LED-uri revoluționare, cu dimensiunile de 40 de ori mai mici decât cele ale unui LED convențional. Quantum Mini LED înseamnă că sunt utilizate micro-straturi foarte subțiri, compuse din zeci de mii de mini-LED-uri distincte. Și tehnologia Quantum Matrix permite controlul ultra-precis al miilor de zone de mini-LED-uri asamblate cu densitate ridicată, și controlează exact, pentru fiecare zonă, parametrii de imagine.

Toate acestea înseamnă că tu ajungi să te bucuri de conținut la un nivel de altfel greu de atins până acum. Totodată, Neo QLED va asigura un negru și mai negru (ceea ce-i foarte important mai ales când ai zone întunecate într-un video), iar zonele luminoase vor fi mai luminoase ca niciodată. Practic, latitudinea de expunere (cunoscută drept HDR) va fi mai mare ca niciodată. Și imaginile vor părea mai realiste, cu culori mai bine redate. Iar procesorul utilizat pe aceste televizoare se bazează și pe inteligență artificială ca să facă din conținutul mai vechi, la o calitate mai scăzută, un conținut care chiar să-ți facă plăcere. Procesorul Neo Quantum apelează, în acest sens, la 16 tipare de rețea neurală diferite. Fiecare dintre acestea e coordonată distinct prin tehnologia de upscale AI și deep learning. Pe scurt, poate optimiza, la niveluri neatinse până acum, calitatea imaginii la rezoluțiile 4K și 8K, indiferent de rezoluția inițială a conținutului nativ.

Și care mai e diferența între Neo QLED și Micro LED?

Realitatea e însă că televizoarele sunt la niveluri diferite de preț. Nu-i chiar o surpriză că modelele 8K sunt mult mai scumpe decât cele 4K. Dar, în esență, îți cumperi ce-ai nevoie. Tocmai de aceea e momentul să te familiarizezi cu Micro LED.

E o denumire care a apărut în urmă cu trei ani și promisiunea era simplă: o tehnologie suficient de bună, cât să faci un televizor imens de 219 inci, adică să aibă o diagonală de peste 5,5 metri. Impresionant, nu? Poate de aceea compania și-a denumit primul produs The Wall. În urmă cu doi ani a promis că va fi utilizată și pe televizoare mai mici.

Micro LED revine în 2021. Anul acesta, prin noua gamă Micro LED, Samsung prezintă pentru prima dată tehnologia într-un design de televizor pentru uzul consumatorilor. Și promisiunea e a unei experiențe vizuale uluitoare pe un ecran generos, de ultimă generație.

Tehnologia va fi disponibilă, în primă fază, în două diagonale: 110 inci și 99 inci, adică 2,79 metri și 2,51 metri. Până la sfârșitul anului o vom vedea și în alte dimensiuni mai mici. Compania promite o experiență impecabil de vizionare, mai ales că fiecare ecran Micro LED utilizează 24 de milioane de LED-uri auto-emisive, activate individual și cu dimensiuni micrometrice. Contrastul e deosebit, luminozitatea induce un plus de realism în culori, care sunt mai fidel reproduse ca niciodată.

Și pentru că vorbim de ecrane mare, există și funcția 4Vue care împarte ecranul în patru zone cu conținut adus din patru surse separate. Da, totul pe același ecran. E ceea ce cu siguranță ai fi vrut de ceva timp pe televizor. Iar pentru sunet există funcția Majestic Sound, care oferă un sunet deosebit pe 5.1 canale. Așteptarea ar fi că e ca-n cinematograf, dar posibil să fie chiar un pic mai bine, că ești în confortul casei.

În fine, ca să termin cu televizoarele, trebuie amintite cele din seria Lifestyle. Dintre toate, The Frame e probabil cel mai popular. Există de aproape patru ani și promisiunea, încă de la început, a fost că e un televizor care se integrează perfect în orice spațiu. Între timp, a fost vândut în peste 1 milion de unități și seria a fost completată cu Serif, The Terrace, The Premiere și The Sero (care devine și televizor vertical, adică fix cum vezi un telefon cel mai des).

Ce-i remarcabil în 2021 e că poți transforma televizorul The Frame într-un fel de fereastră într- un muzeu de artă. Poți face abonamentul la noul magazin de artă The Frame și ai acces la peste 1.400 de picturi și opere de artă, iar televizorul va afișa acele creații bazate pe preferințele tale individuale. Ceea ce nu-i chiar puțin.

Anul în care roboții îți ușurează viața mai mult ca niciodată

Până acum am vorbit doar despre televizoare, pentru că sunt o piesă atât de importantă în casă. Dar tot pentru casă Samsung a anunțat o serie de roboți. Da, roboți. Ai, de exemplu, JetBot 90 AI+, un aspirator care folosește tehnologii de recunoaștere a obiectelor pentru a identifica și clasifica obiectele, pentru ca apoi să adapteze culoarele pentru curățenie.

Folosește senzori LiDAR și 3D ca să evite cablurile și obiectele mici și, în același timp, să curețe colțurile greu accesibile ale locuinței. Aspiratorul dispune și de o cameră integrată cu aplicația SmartThings pentru a facilita monitorizarea dispozitivului. Da, SmartThings a devenit un hub mai important ca niciodată, atât pentru gadgeturile conectate la telefon, cât și la cele din casă.

Un alt robot e Samsung Bot Handy, care se bazează pe AI pentru a recunoaște și ridica obiecte de diferite mărimi, forme și greutăți. Devine o extensie a utilizatorului și te ajută cu treburile casnice. Deocamdată, e în faza de dezvoltare, dar în timp va putea identifica compoziția obiectelor și își va adapta forța ca să nu le distrugă.

Nu în ultimul rând, între roboți, și-a făcut loc și-o nouă iterație pentru linia Samsung Bot Care. Apelează la AI pentru a recunoaște și răspunde la comportamentul utilizatorului. Acesta va fi capabil să se comporte ca un asistent robot și ca un companion și să ajute cu sarcinile din viața de zi cu zi. De asemenea, va învăța programul și obiceiurile utilizatorului și trimite remindere pentru a gestiona zilele aglomerate. Un asistent personal, poți spune.

Dacă mutăm discuția un pic și mai mult spre bucătărie, acolo poți avea Bespoke 4-Door Flex. E cea mai nouă versiune a combinei frigorifice Samsung Bespoke.

Acum dispune de panouri interschimbabile care vin la pachet cu o serie de culori și materiale care au transformat modelul original într-un succes. Pe scurt, ajustezi frigiderul pentru a obține forma și funcțiile dorite. Modelul cu patru uși include și noul spațiu de depozitare pentru băuturi (Beverage Center), care oferă acces rapid la un dozator de apă și la un recipient cu apă care se umple automat.

Nu în ultimul rând, merită amintit și serviciul SmartThings Cooking. E un planificator de mese automat amplificat de Whisk’s Food AI care recomandă mesele pentru întreaga săptămână, face listele de shopping cu ingredientele de care ai nevoie și se conectează la retailerii de alimente pentru shopping rapid, din opțiunea Family Hub pentru combine frigorifice de pe smartphone. Instrucțiunile de rețete pot fi trimise direct către electrocasnicele de gătit Samsung pentru a evita complicațiile și greșelile.

După toate acestea probabil că te întrebi: ce poți face cu toate gadgeturile vechi? Aici te poate ajuta Galaxy Upcycling at Home. E un program prin care înveți cum să reinventezi gadgeturi vechi, cum ar fi telefonul pe care nu-l mai folosești.

Mai multe informații găsiți aici.

Articol susținut de Samsung