Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, subliniind că ”există clauze contractuale care pun consumatorul casnic pe poziții de inferioritate în fața furnizorului”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Virgil Popescu a scris pe pagina sa de Facebook că din datele parțiale ale controalelor ANPC reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, iar ANRE a dat mai multe amenzi.

”ANRE și ANPC au, în acest moment, controale în desfășurare la furnizorii de energie. Până acum, o primă etapă de controale a ANRE s-a soldat deja cu amenzi. ANPC, la rândul ei, efectuează controale, iar din datele parțiale pe care le am reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, există clauze contractuale care pun consumatorul casnic pe poziții de inferioritate în fața furnizorului. ANPC este atentă și va continua controalele pentru ca toți furnizorii de energie să știe că că aceste practici defavorabile consumatorilor nu pot continua și nu vor fi tolerate”, a scris ministrul Energiei pe Facebook.

”Statul român o să îi apere pe români. Modul de informare a consumatorului cu privire la tarifele percepute nu este întotdeauna cel normal. Sunt omisiuni de prețuri, de informații că la preț se mai adaugă TVA, sunt omisiuni în a informa că pe lângă prețul energiei electrice sunt incluse și alte taxe în această factură, cum ar fi certificatele verzi, bonusul de cogenerare, acciza. Practic, sunt practici comerciale incorecte în atragerea de către furnizor, lăsând impresia că prețul este mai mic”, a declarat Virgil Popescu la Digi24.

Reamintim că piața gazelor a fost liberalizată complet pentru consumatorii casnici de la 1 iulie 2020, iar cea a energiei electrice de la 1 ianuarie 2021.

Citește și: