​15 lucrări de artă, realizate de tineri artiști contemporani absolvenți ai Universității Naționale de Artă din București, expuse în urmă cu o lună în holul Primăriei Sectorului 1 din capitală sunt scoase la vânzare marți, 20 aprilie, în cadrul Licitației Artmark de Artă Contemporană.

Sirenă - Irina TănaseFoto: Artmark

În ciuda controverselor inițiale dacă sediul primăriei este un loc potrivit pentru o expoziție de artă contemporană, precum și cu privire la semnificația unora dintre lucrările îndrăznețe expuse, ce au împărțit opinia publică în mai multe tabere și au determinat numeroase luări de poziție în presă și în social media, continuarea demersului expozițional pare a se bucura de atenția tinerilor colecționari și a iubitorilor de artă contemporană.

„Toate aceste lucrări, nu peste multă vreme vor conta mult pentru arta contemporană de la noi. Acești tineri artiști acționează într-un mediu cu totul nou față de ceea ce știam, sunt lipsiți de complexe și abordează zone bogate în semnificații, dovedind o anume conștiință a problemelor lumii contemporane. E un tip de selecție care a avut în vedere îndepărtarea de ceea ce putem considera un canon al sculpturii. Aceste lucrări au o calitate artistică remarcabilă, spre deosebire de ceea ce au spus unii atunci când expoziția a fost deschisă. Cei care vor achiziționa aceste lucrări devin parte a unui proces istoric, care ține de istoria artei contemporane”, a declarat Călin Stegerean, curatorul expoziției și fostul director al Muzeului Național de Artă al României.

Demersul reprezintă o premieră pentru Casa de Licitații A10 by Artmark, care vine în sprijinul tinerilor artiști contemporani, punând la dispoziție platforma de licitație și oferind suport logistic în vederea achiziționării lucrărilor. Toate cele 15 lucrări realizate de tinerii artiști pornesc în licitație de la un preț unitar de doar 500 de euro.

„Ieșit din tipare, altfel, diferit față de cutumele canonice. Acest act civic de a promova tinerii sculptori este o premieră și este binevenită. Tinerii absolvenți de sculptură au mare nevoie de suport, este esențial să-i sprijinim pentru că ei promit și pentru că investesc foarte mult timp și bani ca să realizeze aceste lucrări”, a precizat Reka Csapo Dup, curatorul expoziției „Noua Sculptură Azi. Dincolo de Canon”.

Lucrarea care s-a bucurat de cea mai mare atenție din partea internauților și a figurilor politice a fost „ Cheap Thrills”, semnată de artistul Radu Panait și care este dedicată ultimului rinocer alb care a fost ucis exact în ziua în care un robot a fost declarat cetățean. Un fapt elocvent pentru ascensiunea tehnicii în dauna naturii amenințată cu distrugerea. Este în același timp un avertisment pentru ceea ce înseamnă joaca omului de-a Dumnezeu, capabilă să creeze monștri, să distrugă spiritualitatea prin tehnologie.

Toate cele 15 lucrări pot fi admirate la parterul Palatului Cesianu-Racoviță, alături de cele aproximativ 200 de opere de artă contemporane care vor fi scoase la licitație online, în evenimentul de marți, 20 aprilie, ora 18:30, pe Platforma Artmark Live.

Cheap Thrills - Radu Panait, în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță

Articol susţinut de A10 by Artmark