Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a decis joi că dioxidul de titan, cunoscut și sub numele de colorantul E171, nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

E171 este un aditiv alimentar sub formă de pulbere, format din particule de dioxid de titan.

Este utilizat în diferite alimente pentru colorare (pigment alb) și proprietățile opacifiante. În Franța, E171 este utilizat în multe produse alimentare, cum ar fi cofetărie, produsele de patiserie sau chiar mesele gata preparate, potrivit site-ului Agenției Naționale Franceze pentru Sănătate, Alimentație, Mediu și Siguranță a Muncii.

„Luând în considerare toate studiile disponibile și datele științifice, grupul a ajuns la concluzia că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar”, se arată într-o declarație a EFSA, care citează un înalt oficial, profesorul Maged Younes.

"Un factor decisiv pentru a ajunge la această concluzie a fost că nu am putut exclude problemele de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan. După ingestia orală, absorbția particulelor de dioxid de titan este redusă, dar acestea se pot acumula în organism", a adăugat el.

Genotoxicitatea se referă la capacitatea unei substanțe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor, reamintește EFSA în comunicatul său de presă, adăugând că a efectuat această evaluare la cererea Comisiei Europene.