Dioxidul de titan (E171) „nu este sigur” ca aditiv alimentar (autoritate europeană)

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 6 mai 2021, 17:44 Economie | Consumator


Dioxid de titan
Foto: Wikimedia
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a decis joi că dioxidul de titan, cunoscut și sub numele de colorantul E171, nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar, potrivit AFP.

E171 este un aditiv alimentar sub formă de pulbere, format din particule de dioxid de titan.

Este utilizat în diferite alimente pentru colorare (pigment alb) și proprietățile opacifiante. În Franța, E171 este utilizat în multe produse alimentare, cum ar fi cofetărie, produsele de patiserie sau chiar mesele gata preparate, potrivit site-ului Agenției Naționale Franceze pentru Sănătate, Alimentație, Mediu și Siguranță a Muncii.

„Luând în considerare toate studiile disponibile și datele științifice, grupul a ajuns la concluzia că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar”, se arată într-o declarație a EFSA, care citează un înalt oficial, profesorul Maged Younes.

"Un factor decisiv pentru a ajunge la această concluzie a fost că nu am putut exclude problemele de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan. După ingestia orală, absorbția particulelor de dioxid de titan este redusă, dar acestea se pot acumula în organism", a adăugat el.

Genotoxicitatea se referă la capacitatea unei substanțe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor, reamintește EFSA în comunicatul său de presă, adăugând că a efectuat această evaluare la cererea Comisiei Europene.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















2437 vizualizari

  • -3 (5 voturi)    
    Viermisorii (Joi, 6 mai 2021, 18:31)

    VOX. [utilizator]

    Sunt siguri si gustosi.
  • +1 (3 voturi)    
    aviz (Joi, 6 mai 2021, 18:45)

    martel55 [utilizator]

    pentru cei care sustin ca diverse chestii sunt sigure///siguranta este e relativa, cu cat sunt mai putine studii cu atat e mai amre, pe masura ce se inmultesc studiile scade
  • +1 (1 vot)    
    Foarte bine. (Joi, 6 mai 2021, 19:49)

    Pixelul [utilizator]

    Foarte bine. Mă bucur că Europa ia decizii bazate pe știință în acest caz, nu pe lobby-ul companiilor chineze care vând astfel de aditivi inutili în valoare de miliarde de dolari.
    • 0 (0 voturi)    
      Lacomia (Vineri, 7 mai 2021, 0:49)

      Utilizator5 [utilizator] i-a raspuns lui Pixelul

      Nu chinezii fabrica sucuri, napolitane, chipsuri sau mancare fast-food la Popesti-Leordeni etc cu E-uri, pentru noi.
      Companiile noastre folosesc E-uri (cat le permite legea) pentru a vinde produse mai ieftine cu aceste E-uri, pentru un profit cat mai mare.
      Noi lumea Occidentala suntem leaganul "prafurilor" fast-food nu bucataria traditionala.
      Bucataria Occidentala moderna, daca ne luam dupa parodiile cu englezi, la intrebarea ce mancam azi? "snacksuri cu paine". Delicios.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by