Peste 73.000 de vouchere au fost aprobate în etapa a doua a Programului "Rabla pentru Electrocasnice" din acest an, iar lista cu solicitanţii avizaţi a fost publicată, luni, pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Bugetul a fost epuizat în 35 de minute fiindcă etapa a doua conține aparatele de care oamenii sunt cel mai interesați: televizoare, laptop-uri și tablete. Ultima etapă, cea de-a treia, va începe pe data de 18 iunie, la ora 10:00, şi vizează achiziţia de aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.

Televizoare vechiFoto: Vladimir Bazyuk, Dreamstime.com

Conform datelor oficiale, din totalul voucherelor aprobate în etapa secundă a programului Rabla pentru electrocasnice, 34.158 sunt pentru achiziţia de televizoare, 22.884 pentru cumpărarea de laptopuri şi 16.316 pentru tablete.

Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

Voucherul se poate folosi fie în magazinele fizice, prezentat pe un dispozitiv mobil sau imprimat, fie în magazinele online prin utilizarea codului voucherului în formularul de comandă din site-ul comerciantului. De altfel, lista comercianţilor la care pot fi utilizate aceste vouchere este publicată pe site-ul AFM.

Până la momentul utilizării voucherului, beneficiarul are obligaţia de a încărca Cartea de Identitate sau Buletinul de Identitate, precum şi Declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de AFM, în aplicaţia informatică.

Reprezentanţii AFM precizează că după parcurgerea tuturor etapelor de selecţie a voucherelor, sumele aferente tichetelor generate şi neutilizate redevin disponibile, iar ulterior se poate relua întreaga procedură de selecţie pe etape, inclusiv etapa de înscriere în program/creare de cont.

Programul "Rabla pentru electrocasnice" - sesiunea 2021 a debutat pe data de 14 mai, cu perioada de înscriere a persoanelor fizice, timp de o săptămână.

Bugetul alocat ediţiei din acest an al programului "Rabla pentru electrocasnice" este de 75 milioane de lei, aproape dublu faţă de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei.

Sumele care nu se consumă în sesiunea prezentă a programului "Rabla pentru electrocasnice" vor fi realocate pentru o nouă ediţie, în această vară, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Barna Tanczos.

"Suntem în a doua etapă (a programului "Rabla pentru electrocasnice, n.r.), în care au fost alocate voucherele pentru televizoare, laptopuri şi tablete. După 35 de minute, bugetul de 30 de milioane de lei a fost epuizat. A fost un interes deosebit pentru aceste vouchere. În comparaţie cu prima etapă, interesul este mult, mult mai mare. Din punctul nostru de vedere a fost o decizie bună de a grupa pe categorii de electrocasnice acest program. Putem asigura în felul acesta, finanţare şi pentru electrocasnicele care sunt consumatoare de energie dintr-o gospodărie. Din bugetul primei etape nu sunt valorificate în jur de 45% şi drept urmare, mai mult ca sigur, după data închiderii primei etape vor rămâne sume disponibile care vor fi relocate şi utilizate într-o următoare etapă (...) Urmează etapa a III-a, peste două săptămâni, în care vor fi alocate voucherele pentru aparatele de aer condiţionat, aspiratoare şi maşinile de uscat rufe. După aceea vom trage o linie şi sumele care nu se consumă vor fi utilizate pentru o nouă ediţie, în cursul verii”, spunea ministrul, citat de Agerpres.

Valoarea voucherelor este:

 • 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;
 • 500 de lei pentru laptopuri;
 • 300 de lei pentru tablete.

Cronologia Programului Rabla 2021 pentru electrocasnice:

Etapa I: Mașini de spălat rufe/vase și categoria frigidere- 21.05.2021 ora 10:00-03.06.2021 ora 23:59;

Etapa II: Televizoare, laptopuri și tablete- 04.06.2021 ora 10:00 - 17.06.2021 ora 23:59;

Etapa III: Aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare- 18.06.2021 ora 10:00-01.07.2021 ora 23:59.

Vouchere - valoarea lor și clasa energetică a aparatelor pentru întreg programul Rabla electrocasnice 2021

Anul acesta, echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:

 • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
 • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
 • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E; 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;
 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 de lei pentru laptopuri;
 • 300 de lei pentru tablete.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, declara că peste 155.000 de persoane s-au înscris în Programul "Rabla pentru electrocasnice".