​În august 1975, Nicolae Ceaușescu participă la Conferința pentru securitate și cooperare în Europa de la Helsinki. Cu această ocazie, primește în dar de la Patriarhul Makarios al III-lea, primul președinte al Ciprului, o cruce din onix și os.

Mască africană Baule, Coasta de Fildeș, cca. 1920, a aparținut Papei Paul al VI-lea, canonizat în anul 2018, provine din colecția Jean-Philippe GuilbertFoto: Artmark

În premieră, crucea va fi scoasă la vânzare, însoțită de certificat R.A.P.P.S, în licitația de joi, 15 iulie, la prețul de pornire de doar 300 de euro. Alături de aceasta, vor fi puse în vânzare nu una, ci două băști ale fostului lider al României, dar și un impresionant covor de lână, lucrat manual, cu funcție omagială, purtând portretul soților Ceaușescu, ce provine de la Palatul Primăverii.

În aceeași licitație sunt scoase la vânzare trei fotografii realizate în prima jumătate a secolului trecut, de Aziz Eloui Bey și Lee Miller, ce i-au fotografiat, între alții, pe Chaplin, Dalí și Man Ray. Fotografiile poartă, în mod neașteptat, desenele făcute și semnate de Constantin Brâncuși, cca. 1937-1938. Cele trei fotografii pot fi licitate, fiecare pornind de la prețul de 1.000 euro.

Un alt lot important al licitației, ce fascinează prin proveniență și istorie, este masca tradițională triburilor Baule, ce a aparținut Papei Paul al VI-lea, cu prețul de pornire de 1.500 euro, așadar o sumă potrivit de redusă pentru o autentică piesă de istorie.

Colecția poate fi vizitată zilnic, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță, în intervalul orar 10:00-20:00. Licitația întregii colecții are loc joi, 15 Iulie 2021, la 19:00 – atât live, în sala de licitații, cât și online, pe platforma Artmark LIVE - www.artmark.ro.

”Povara” - fotografie realizată de Aziz Eloui Bey și Lee Miller, purtând desene de Constantin Brâncuși, semnate olograf, cca. 1937-1938

Articol susţinut de A10 by Artmark