​​Fie că locuiți la casă zi de zi sau aveți doar o casă de vacanță sau o casă la țară, o mașină de tuns iarba nu poate lipsi dintre sculele și instrumentele de bază. Deși poate părea o mașină foarte greoaie, este extrem de practic să păstrați orice zonă verde în stare perfectă, deoarece mai ales în lunile de primăvară și vară este necesar să tăiați gazonul în fiecare zi, astfel încât să crească sănătos.

Cum alegi mașina de tuns iarba potrivită pentru nevoile taleFoto: eMAG

Există mai mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când alegeți o mașină de tuns iarba, deși unul dintre cei mai importanți este ușurința de utilizare pentru cei care urmează să o folosească. Aici vom rezuma câteva dintre punctele de bază care intră în joc atunci când vine momentul să luăm această decizie de cumpărare.

Suprafața gazonului

Acesta este unul dintre aspectele esențiale pentru alegerea unui model specific de mașină de tuns iarba. Astfel, într-o suprafață de până la 150 de metri pătrați aproximativ, o mașină manuală poate fi utilizată fără nicio problemă; dacă spațiul crește până la 500 de metri pătrați, este indicat să alegeți un motor electric; iar în zonele mari care depășesc această ultimă suprafață, o mașină de tuns iarba pe benzină este soluția ideală pentru a efectua lucrarea cu foarte puțin efort.

Pe lângă extensie, alegerea mașinii de tuns iarba este influențată și de înălțimea ierbii, care definește nivelul tăierii. Împreună cu acest lucru, este convenabil să se ia în considerare tipul de teren, deoarece, dacă este plat și regulat, puteți alege orice tip de mașină de tuns iarba, lucru care nu se întâmplă în cazul în care este neregulat și are pante abrupte, unde este mai indicat să cumpărați una pe benzină cu tracțiune, pentru a avansa prin toate zonele fără complicații.

Puterea motorului

Cele mai comune tipuri de motoare sunt cele manuale, cele electrice și cele pe benzină. Puterea trebuie să fie direct legată de dimensiunea grădinii pe care doriți să o tundeți, deși aproximativ ar trebui să fie între 1 kW și aproape 9 kW.

Capacitatea nu este importantă doar din punct de vedere al performanței mașinii pentru a tăia orice tip de gazon fără întrerupere, ci are și o influență asupra realizării unei tăieturi curate și absorbției ierbii care este tunsă. În plus, alegerea unei puteri adecvate este o valoare adăugată pentru a face treaba fără prea mult zgomot și pentru a utiliza mașina de tuns iarba cu ușurință totală.

În zilele noastre, este posibil să alegeți modele de înaltă calitate care să încorporeze componente noi pentru a îmbunătăți consumul și pentru a profita la maximum de performanță.

Întreținerea mașinii de tuns iarba

În general, mașinile electrice sau cu baterie necesită o întreținere mult mai simplă decât o mașină de tuns iarba pe benzină. În acest din urmă caz, motorul trebuie îngrijit și monitorizat în mod regulat, precum și adăugat întotdeauna cantitatea potrivită de benzină amestecată cu ulei. Cel mai bine este să urmați instrucțiunile producătorului pentru a prelungi durata de viață a aparatului, fără a uita să acordați atenție instrucțiunilor cu privire la modul de pornire.

Este convenabil să analizăm acest punct în detaliu pentru a evalua dacă autonomia mașinii de tuns iarba cu combustibil predomină în favoarea îngrijirii de care are nevoie. De asemenea, pe lângă faptul că sunt ușor de întreținut, modelele electrice sunt și mai silențioase, mai ușoare și mai ușor de manevrat.

Mulcirea ca o caracteristică de tuns

Unele modele încorporează un sistem special de mărunțire care taie iarba foarte fină și apoi o readuce la sol pentru a acționa ca îngrășământ organic. Această tehnică este cunoscută sub numele de mulcire și este foarte recomandată în timpul verii pentru a permite gazonului să-și mențină umiditatea.

Uneori există tendința de a crede că pentru a efectua mulcirea este suficient să lăsați pur și simplu resturi de iarbă tăiată pe gazon, dar dacă nu este mărunțită corect, efectul care se realizează este opusul: descompunerea și uscarea, ducând la apariția ciupercilor și a altor boli de pământ.

Tipuri de tăiere

Mașinile de tuns iarba diferă, de asemenea, în funcție de tipul de tăiere. Astfel, cele mai frecvente sunt rotative, cu perne de aer și elicoidale. Primele sunt cele mai folosite datorită rezistenței lor mari și posibilității de demontare pentru a ascuți lamele. Acestea din urmă se caracterizează prin ușurința lor, ceea ce le face potrivite pentru spații mici, care nu au nevoie de o îngrijire mare. Și în ceea ce privește acestea din urmă, acestea sunt recomandate utilizatorilor care caută o tăietură perfectă și curată, deși întreținerea lor trebuie efectuată într-un centru specializat.