​DOCUMENT Ordonanța „de la fermă la furculiță” care i-ar putea scoate din schema de comerț pe intermediari. Modelul de afaceri care funcționează deja în Europa

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 18 august 2021, 16:45 Economie | Consumator


OUG pentru debirocratizarea comertului
Foto: Claudiu Nasui / Facebook
"Vă întrebați de ce nu scad prețurile produselor? Sau nu scad sub anumite praguri? Pentru că prin legea actuală acest lucru este amendat și descurajat printr-o birocrație infernală", a declarat miercuri ministrul Economiei Claudiu Năsui, care a anunțat că a scos în dezbatere un proiect de OUG pentru debirocratizarea comerțului. Actul va elimina obligația de a face cursuri inutile de vânzători și va legaliza modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiță, fără intermediari, interzis în prezent de ANPC.

Ministerul Economiei a lansat miercuri, 18 august, în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de urgenţă (OUG) prin care va fi legalizat modelul de afaceri "from-farm-to-fork" (direct de la fermă la furculiţă, fără intermediari), extins în Europa, dar considerat până acum ilegal în România de către Protecția Consumatorilor (ANPC), a scris ministrul Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook:

Ce schimbări va aduce proiectul de OUG potrivit ministrului Claudiu Năsui:Cum funcționează modelul de afaceri „from-farm-to-fork” practicat în UE, dar interzis în România


Potrivit Notei de fundamentare la proiectul de OUG, "în ultimii ani la nivelul Europei s-a dezvoltat un model inovativ, numit REKO, de desfacere și vânzare a produselor direct de la producătorul local la consumator prin intermediul unor platforme electronice online, rețele sociale, aplicații, etc..

Detalii din Nota de fundamentare:

"Modelul de desfacere presupune organizarea unor grupuri sau comunități de producători locali și consumatori pe o platformă online unde producătorii își listează oferta de vânzare în mod regulat/periodic, săptămânal sau la un alt interval propriu, iar consumatorii interesați plasează comenzi prin intermediul platformei sub forma unor mesaje/comentarii/etc care exprimă acordul de voință în sensul cumpărării.

Astfel, acordul de voință al contractului de vânzare se încheie la distanță, online, urmând ca livrarea și plata să aibă loc ulterior, asemeni altor sisteme de comercializare cu livrare cunoscute deja economiei românești.

Ulterior, producătorii și cumpărătorii se întâlnesc la un anumit loc și timp prestabilit pentru livrarea/plata produselor
, pe o perioadă de timp scurtă care permite tuturor părților, în funcție de numărul de vânzători/cumpărători și de comenzi, să efectueze operațiunile de predare-primire și/sau plată după caz.

Locul prestabilit este în general, dar nu obligatoriu, asigurat de organizatorul grupului REKO într-o zonă domeniu privat, fie proprietate proprie, fie proprietate a unui terț având acordul acestuia. Astfel de locuri pot fi parcări comerciale amenajate temporar pentru operațiunile de livrare sau alte spații similare care permit organizarea acestei activități. În unele țări ea are loc inclusiv pe domeniul public, în piețe, parcuri, sau alte spații similare și accesibile.

Relațiile de comerț au loc între fiecare producător și fiecare consumator în parte, în mod direct, independent (fără intermediari) și în avans, la distanță, prin intermediul mijloacelor electronice. Fiecare producător răspunde în nume propriu de relația sa directă cu consumatorul și de activitatea sa de producție, comercializare și livrare.

Cu ocazia predării-preluării comenzilor are loc o simplă livrare, iar toți producătorii garantează și răspund pentru desfășurarea activităților de livrare, producție și/sau comercializare în deplină legalitate din punct de vedere fiscal, sanitar- veterinar, etc.

Organizatorul grupului/întâlnirilor poate fi unul dintre producătorii care vând în cadrul grupului, sau o persoană care asigură alte servicii de organizare, marketing, etc.

Avantajele sunt multiple atât pentru producători, cât și pentru consumatori.
 • Pe de o parte, consumatorii au oportunitatea să comande o varietate de produse locale și proaspete de la mai mulți producători diferiți cu livrarea în același loc și în același moment, prin mijloace electronice ușor accesibile și facile, fără să existe limite minime per comandă sau condiționarea de un pachet predefinit, fără costuri suplimentare de livrare, taxe de procesare a plății cu cardul sau cash, etc.
 • În oglindă, producătorii se bucură și ei de posibilitatea comercializării în avans a produselor printr-un sistem eficient, simplu și nebirocratic, predictibilitatea comenzilor și veniturilor la intervale regulate scurte, transportul organizat doar a produselor solicitate, efecte de cross-marketing extinse și posibilitatea unei implicări/investiții ajustată la talia producției dar și ajustabilă ușor atât în sensul extinderii cât și al restrângerii activității, diversificarea vânzărilor și minimizarea riscului de desfacere către un număr limitat de cumpărători, posibilitatea concentrării livrării într-o singură zi și un interval scurt de timp, minimizarea costurilor de livrare către mai mulți clienți printr-o singură întâlnire, etc. (...)

Din 2013 până în prezent acest tip de model s-a extins la sute de grupuri locale în Europa, dar și pe alte continente, reunind zeci de mii de producători locali și milioane de consumatori pentru comercializarea unor produse proaspete, sănătoase și de origine locală într-un model economic sustenabil și avantajos. (..)", se arată în Nota de fundamentare.

Ministerul Economiei așteaptă propunerile, sugestiile şi opiniile privind acest proiect de act normativ în termen de 10 zile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16933 vizualizari

 • +6 (20 voturi)    
  Era prin Grecia o lege prin '90 (Miercuri, 18 august 2021, 17:02)

  IancuJianu [utilizator]

  In care spunea că este ilegal adaosuri mai mari de 33%. Producătorul tipărea pretul de fabricatie, iar inspectorii verificau prin prețul de raft prin magazine. Cînd se încălca legea, urmau amenzi babane. Rezultatul - eliminarea intermediarilor.
  • +4 (10 voturi)    
   ... (Miercuri, 18 august 2021, 17:25)

   ursu_rebegea [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   De parca nu poti sa faci un lant de 3-4 firme si fiecare sa adauge un 15-25%....
   • +3 (5 voturi)    
    niciunul (Miercuri, 18 august 2021, 18:45)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui ursu_rebegea

    de pe lanțurile alea nu aduce plus valoare,
    • -2 (2 voturi)    
     Depinde (Joi, 19 august 2021, 3:26)

     bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Cand producatorul nu vrea sa si vanda si asteapta europenii sa vina cu tirurile la poarta, daca vin. Daca nu se lamenteaza ca i se altereaza marfa. Prin intermediari marfa se ia de la producatori si ajunge la micul aprozar de cartier sau la piata unde omul vine ca acolo stie ce gaseste. Iar o alta chestie, daca producatorul e mic, de gradina, sa se deplaseze pana la piata il costa, ceea ce se varsa in pretul produselor a.i. nu va fi competitiv, va fi cu mult peste pretul intermediarilor. Tin minte oul de curte cu 1,5 lei ... acum 5 ani, cand cel de alimentara era 0.4-0.5 lei, asta inafara perioadelor cu gripa, sau pana in 1 leu pt. cei ce au scapat de ea. Acum am curte cu ouatoare si nu-mi mai pasa.

     Ce le lipseste actual producatorilor este exact acea piata de desfacere unde sa poata opera si ca grup pt. supermarketuri. Tin minte multe din reportajele Romania Te iubesc se axau pe diverse astfel de burse. Ba una in forma de peste, ba alta in mijlocul campiei, doatate, bune, pe fonduri UE, dar care adunau praful. Cadou de la ciume.
   • -2 (4 voturi)    
    De parca (Miercuri, 18 august 2021, 19:01)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui ursu_rebegea

    Nu poti fi prins daca faci asta si trimis la puscarie.
  • +3 (15 voturi)    
   La noi (Miercuri, 18 august 2021, 17:53)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   adaosuri >70% și chiar peste 100% sunt comune. Nimeni u are nimic de spus.
  • +4 (10 voturi)    
   Doar 33%? (Miercuri, 18 august 2021, 19:58)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   Eu zic mai mic sau chiar 0.

   Sau și mai bine să stabilească statul cu cât își vinde țăranul pătrnujelul. Așa în spirit marxist pe rit nou.

   Piața liberă și libertățile economice sunt conccepte retrograde ce nu-și mai au locul în viitorul luminos și progresist.
 • +19 (19 voturi)    
  asa mai da. (Miercuri, 18 august 2021, 17:30)

  Adr1@n [utilizator]

  nu ne-am poticnit doar in problema, dar venim si cu o solutie contemporana. habar n-aveam ca situatia era facilitata de cadrul legal... cum vine asta? sa urmarim si efectele totusi. si trebuie ceva mai multa galagie din partea ministrului pe tema asta, ca sa nu ne trezim ca se blocheaza in procesul de legiferare din cauza jocurilor de culise.
 • -10 (26 voturi)    
  Asta cu speculanții (Miercuri, 18 august 2021, 17:52)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  am tot auzit-o. Altceva ca să justificați inflația și marile sumpliri de când incompetenții guvernează aveți?
 • +3 (11 voturi)    
  La noi nu se va vrea (Miercuri, 18 august 2021, 17:54)

  consumator2 [utilizator]

  Ca deh, avem interese…
 • -4 (32 voturi)    
  Bine bine, dar de ce hipstereala? (Miercuri, 18 august 2021, 17:55)

  holinessdani [utilizator]

  Direct din ferma la furculita e foarte bine si foarte coerent de ce mai era nevoie sa fie folosita si expresia "from-farm-to-fork"?
  Intermediarii astia erau englezi si Nasui vroia sa fie sigur ca inteleg mesajul?
  • 0 (0 voturi)    
   Pt ca e un model american (Joi, 19 august 2021, 11:28)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   noi doar copiem ce fac altii
 • +12 (26 voturi)    
  Năsui, (Miercuri, 18 august 2021, 18:44)

  nahir [utilizator]

  încă unul de care va dori să scape cîțu, nu doar de Drulă, Stelian Ion sau Ghinea.
 • -1 (9 voturi)    
  suna bine pe hartie (Miercuri, 18 august 2021, 19:34)

  jorj_bv [utilizator]

  pana iti dai seama ca multi producatori sunt foarte specializati. Si nu are nimeni timp sa se intalneasca cu diversi prin piete volante.
  Ar trebui verificat ce poate produce efectiv un producator pe terenul pe care il declara. Daca spune ca creste cirese de vandut ca trufanda la Brasov, amenda. Daca declara ca poate produce sute de tone pe an, amenda.
  • +4 (4 voturi)    
   Chiar penală (Miercuri, 18 august 2021, 19:54)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   Să facă și puțină pușcărie chiaburii ordinari.
 • +3 (5 voturi)    
  preturi farmacie (Miercuri, 18 august 2021, 19:46)

  anion [utilizator]

  Azi am cumparat de urgenta la prima farmacie intalnita Sesiblue sirop Ashta 15 cu 55 lei. Pentru ca n-am gasit tot aici am cumparat alte produse de la HelpNet unde produsul cumparat deja costa 48 lei. Ajuns acasa caut si gasesc pe net ca la farmaciile dr. Max si La Pret Mic pretul este de 41.50 lei. Cumpar si Magnerot indicat de dr. cardiolog unde la farmacia La Pret Mic este 56 lei iar la Sigmafarm este 90 lei. Am rupt cardul Sens eyes blue in fata vanzatoarei, o sa fac la fel cu toate celelalte si voi cumpara numai de la dr. Max, La Pret Mic si farmacia Tei, inclusiv retete compensate.
  • +2 (2 voturi)    
   pai... (Miercuri, 18 august 2021, 20:59)

   D'ADi [utilizator] i-a raspuns lui anion

   vezi ca DR MAX este marca low cost de la Sensiblu:), doar ca nu are asa multe medicamente ca si Sensiblu si nici acelasi program( e program mai scurt)
  • 0 (0 voturi)    
   Pai tu nu stii (Joi, 19 august 2021, 3:32)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui anion

   Ca Sensi sunt cei mai scumpi? Doar chiriile alea din Kaufland trebuie acoperite de undeva. Ca de cate ori cand trec pe acolo mai vad cate un ratacit, in rest bate vantul. Iar dr. Max e un rebrand low cost al Sensi. Bagi bani in acelasi buzunar. Tei e bun.
 • -2 (8 voturi)    
  Viata va fi mai buna cu aceasta facilitate (Miercuri, 18 august 2021, 20:28)

  palatin [utilizator]

  Nu conteaza ca Romania importa mai multe alimente decat produce. Important este ca USRi va bifa inca un proiect de succes.
 • -1 (3 voturi)    
  legile pietei (Miercuri, 18 august 2021, 21:17)

  ananstef [utilizator]

  de ce sa scada preturile cand economia, bunastarea dar si inflatia cresc? la voi la firma, sau la Hotnews, asta este obiectivul, sa scada preturile? Saaaau nu mai fiti ipocriti???
  ideea pare buna pentru a oferi o solutie multor producatori mici.
 • +3 (5 voturi)    
  ! (Miercuri, 18 august 2021, 22:09)

  tudorr [utilizator]

  Trece de mafia USL? Nu cred!
 • 0 (0 voturi)    
  A fi prost e lucru mare (Sâmbătă, 21 august 2021, 0:07)

  azzazel [utilizator]

  esecul ,, lantului integrat " continua cu furculita, puliticienii daca ai o economie de monopol fara industrie alimentara ce teapa mai pregatiti acestui popor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by