Piața românească de artă urmează trendul crescător de 20%. Creșterea este dovedită de rezultatele Licitației de Toamnă, care a avut loc în această săptămână la Casa de Licitații A10 by Artmark. Cel mai mare eveniment al pieței românești de artă a fost în centrul atenției colecționarilor, având în vedere prezența marilor maeștri ai artei românești, înregistrând o rată de adjudecare de peste 90% și o valoare de cca. 1,5 milioane de euro. În acest context, Licitația de Toamnă, ce s-a petrecut online, pe platforma Artmark Live, devine cea mai bună licitație de artă a anului 2021, situându-se peste rezultatele Licitației de Vară (1,28 mil. euro) și peste cele ale Licitației de Primăvară (1,09 mil. euro). Totodată, Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștriai Artei Românești reușește să fie cea mai valoroasă licitație din acest sezon din ultimii 3 ani – în 2019 a însumat o valoare de adjudecare inferioară, de 1,48 mil. euro, fiind depășită doar de Licitația de Iarnă din decembrie 2019, organizată înainte de pandemie, cu 1,76 mil. euro.

Desfășurarea Licitației de Toamnă - ArtmarkFoto: Artmark

Rezultatele Licitației de Toamnă de marți dovedesc continuarea trendului de creștere a pieței românești de artă – și mai ales a interesului colecționarilor și investitorilor pentru segmentul artei de patrimoniu, al artiștilor istorici, expuși în rețeua muzeală, Deși opera realizată de Ștefan Luchian în tinerețe - panoul decorativ Toamna – ce a beneficiat de cea mai mare estimare pentru Licitația de marți, raportat la dimensiunile ei monumentale, nu a găsit cumpărator, piața a punctat numeroase alte recorduri absolute de autor (adică cea mai mare sumă pentru care artistul s-a vândut public vreodată).

Recordul evenimentului de vânzare a fost stabilit de Nicolae Tonitza cu opera sa " Catrina", care a fost adjudecată pentru 110.000 de euro. Tonitza a fost urmat de Gheorghe Petrașcu, care a depășit recordul anterior (de 62.500 de euro din noiembrie 2011) prin două opere valoroase, una de mari dimensiuni – " Cârciumărese" din colecția Ionescu-Quintus, adjudecată pentru 85.000 de euro, și " Natură statică cu vase și albume de artă" din colecția Burileanu- Boroianu, adjudecată pentru 80.000 de euro.

Licitația de Toamnă a punctat și câteva recorduri absolute de autor – Sabin Bălașa a depășit recordul anterior de 31.000 de euro, înregistrat în luna februarie, în cadrul Licitației de Artă Contemporană, cu adjudecarea la 41.250 a lucrării pline de simboluri " Matca". Și Georges Mazilu a egalat recordul anterior de 22.000 de euro, recent obținut în Licitația de Vară (pentru lucrarea "One way trip"), cu lucrarea sa din anii ‘80, " Fata cu perle".

O adjudecare inedită a fost cea a lucrării "Venus și Amor", semnată de pictorul contemporan, Felix Aftene, actualmente expus celebrativ la Muzeul Colecțiilor de Artă, reușind să depășească pentru prima dată pragul de 10.000 de euro, adjudecându-se pentru 11.000 de euro.

Un spectacol rar a oferit și adjudecarea pentru 8.500 de euro a operei din colecția Ionescu-Quintus - " Iarnă în București ", semnată de Marius Bunescu, unul dintre interbelicii îndelung gustați de muzee și colecționari, realizând o ușoară depășire a recordului anterior (din Licitația de Vară, iunie 2011).

Licitația de Toamnă a marcat și alte câteva recorduri, precum: durata licitației – 8 ore și 8 minute, cea mai lungă licitație ținută pe platforma Artmark, finalizându-se la ora 3:20 dimineață; au fost înregistrați 456 de participanți în platforma Artmark Live și prin telefon, din care 233 de palete au licitat efectiv, iar 177 au licitat online prin platforma Artmark Live; au fost înregistrate persoane din 13 țări, atestând un interes în creștere pentru cotațiile în ascensiune ale artiștilor români de patrimoniu, cărora le-a fost dedicată selecția de portofoliu a Licitației de Toamnă.

Venus și Amor - Felix Aftene

Articol susţinut de A10 by Artmark