Rabla pentru electrocasnice decembrie 2021: Bugetul de 14 milioane de lei din Etapa I s-a epuizat în 5 minute / Când vor putea fi folosite în magazine voucherele

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:53 Economie | Consumator


Buget Rabla, epuizat in 5 minute
Foto: Ministerul Mediului
​Bugetul de 14 milioane de lei destinat voucherelor pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare s-a epuizat în 5 minute de la deschiderea primei sesiuni din decembrie a programului Rabla pentru electrocasnice, care a avut loc vineri la ora 10:00. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat pentru HotNews.ro că au fost generate 35.000 de vouchere și 'azi sau mâine vor fi validate de AFM pentru a putea fi folosite în magazine'.

 • "A fost prima zi din ediția de sărbători a programului Rabla pentru electrocasnice în care s-au putut solicita vouchere. Am alocat 14 milioane de lei buget pentru această etapă. Bugetul a fost epuizat în 5 minute. 35.000 de cereri au fost înregistrate în sistem, iar sistemul IT a făcut față avalanșei de cereri.
 • În cel mai scurt timp, azi sau mâine aceste vouchere vor fi aprobate de AFM astfel încât să înceapă valorificarea acestora în magazine pentru cumpărarea echipamentelor. Săptămâna viitoare, vineri, tot de la ora 10, se va deschide etapa pentru televizoare, tablete și laptopuri tot pentru un buget de 14 milioane de lei.", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Potrivit datelor Ministerului, cele 35.000 de vouchere au fost generate pentru următoarele categorii de produse:
 • - 13.370 mașini de spălat rufe
 • - 7.135 mașini de spălat vase
 • - 14.496 frigidere

Reprezentantii Ministerului Mediului au subliniat că 'voucherele nu se pot folosi imediat, ci abia după validarea acestora în Comitetul de avizare al AFM. Acest lucru se va întâmpla probabil în cursul zilei de mâine.'

De notat faptul că vinerea viitoare, în data de 3 decembrie, va demara Etapa II: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (3 decembrie, ora 10.00 - 9 decembrie, ora 23.59).

Oficialii Ministerului Mediului au mai spus pentru HotNews.ro că în sesiunea din noiembrie 2021 a programului Rabla pentru electrocasnice s-au generat aproape 100.000 de conturi noi de utilizator, care se adaugă la conturile generate în sesiunea din mai 2021, când se generaseră peste 170.000 de conturi. Asta înseamnă că în prezent sunt valide peste 270.000 de conturi în acest program.

Cine poate participa la programul rabla pentru electrocasniceMinisterul Mediului spune că ediția din decembrie a programului rabla pentru electrocasnice este deschisă tuturor celor interesați și care se înscriu în program.

Trebuie menționat însă că există o serie de criterii de eligibilitate și toate condițiile privind desfășurarea acestui program pot fi citite în Ghidul de finanțare a acestui program.

Conform acestui Ghid, poate beneficia de finanţare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
 • a) este persoană fizică cu domiciliul în România;
 • b) nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării EEE;
 • c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;
 • d) este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;
 • e) se obligă să predea, în momentul achiziţionării unui EEE nou, un EEE uzat echivalent, din aceeaşi categorie, respectiv: categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/ congelatoare, categoria aparate de aer condiţionat/aparate de aer condiţionat portabile, categoria maşini de spălat vase, categoria maşini de spălat rufe, categoria uscătoare de rufe, categoria aspiratoare şi categoria televizoare;
 • f) îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.


Cum se folosesc voucherele în magazine

O persoană fizică poate achiziționa mai multe electrocasnice noi, în schimbul predării unui număr echivalent de aparate uzate, beneficiind, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie, potrivit Ghidului de finanțare rabla pentru electrocasnice.

Valoarea voucherului se scade de către comerciantul validat, în factură, din preţul de comercializare cu TVA al EEEului, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii.

Voucherul se poate folosi în magazinele propriu-zise / fizice în două moduri:
 • prin prezentarea voucherului pe un dispozitiv mobil, din contul beneficiarului persoană fizică, și citirea codului de bare de către comerciant (sau a codului de voucher efectiv);
 • sau prin imprimarea voucherului și prezentarea acestuia în format fizic (pe hârtie) comerciantului. Descărcarea voucherului se realizează prin accesarea butonului „Descarcă” din dreptul respectivului voucher. Utilizatorul o să fie îndrumat să selecteze o locație unde să salveze voucherul pe dispozitivul personal.
 • Voucherul se poate folosi în magazinele on-line prin copierea codului de voucher și lipirea acestuia (copy/paste) în câmpul pus la dispoziție în site-ul comerciantului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2739 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  LOL, in cinci minute (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:04)

  JustinCase [utilizator]

  Cred ca daca le arunca de la balcon, tot le lua mai mult sa le adune de pe jos.
 • 0 (0 voturi)    
  sunt la vanzare pe olx (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:26)

  ovidiu1985 [utilizator]

  o sa apara la vanzare pe olx majoritatea
 • 0 (2 voturi)    
  . (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:26)

  nub [utilizator]

  ce nu se mentioneaza e ca, cateva conturi au cumparat majoritatea voucherelor :)
 • -1 (1 vot)    
  Aplicatie nefunctionala (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:29)

  servus [utilizator]

  Cand draq a fost aplicatia asta functionala ? De ce nu a anuntat din timp care este ora de incepere ? Sa-si bage undeva Tanczos toate ale 35.000 de rable. Nu se trezeste ANPCul sa-i amendeze si pe ticalosii astia ptr. practici comerciale incorecte.
 • +1 (1 vot)    
  program deturnat de retaileri (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:44)

  EdyT [utilizator]

  care au marit preturile cu ~300lei ptr majoritatea produselor din categoria celor cu preturi mai mici si calificabile la Rabla. Deci, ptr etapa actuala in care oricare din cele 3 optiuni inseamna un voucher de 400Ron, retailer-ul va lua el ~300 si restul va fi beneficiul real al clientului. Am monitorizat 4 produse diferite la 3 dintre cei mai cunoscuti retaileri emag, altex si flanco. Nu pot spune nimic cu certitudine despre restul, insa ma astept ca e la fel.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by