Guvernul a aprobat vineri, printr-o Ordonanță de urgență, acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022. Ministrul Muncii, Marius Budăi a vorbit anterior despre acest ajutor care s-ar acorda o singură dată în luna ianuarie.

Romania are 5 milioane de pensionariFoto: romania.europalibera.org

Actul normativ prevede ca ajutorul financiar să se acordă diferențiat, astfel:

  • - 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
  • - ca diferență între nivelul de 2.200 lei și nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii și beneficiarii cu venituri între 1.001 – 1.600 lei inclusiv. Spre exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare, astfel că pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

Ajutorul financiar se acordă din oficiu, în luna ianuarie 2022, odată cu drepturile de pensie aferente acestei luni, persoanelor din evidența caselor teritoriale de pensii care au domiciliul în România.

Guvernul a stabilit ca ajutorul financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie. De asemenea, nici majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale să nu fie luată în calcul pentru acordarea ajutorului de încalzire și a suplimentului pentru energie în acest sezon rece.

De altfel, ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a anunțat în ședința de miercurea trecută că "urmează, este scrisă și a ieșit din avizare la Ministerul Muncii ordonanța care prevede instituirea acelui ajutor financiar care se acordă o singură dată în luna ianuarie pensionarilor care au pensia mai mică sau egală cu 1.600 de lei. Asta a fost parte din pachetul social."

Întrebat atunci cum se va acorda mai exact acest ajutor, ministrul a spus:

  • "În programul de guvernare, coaliția politică a trasat atunci un jalon referitor la un sprijin financiar de 1.200 de lei. Și cu toții în comunicarea publică și în solicitările noastre spuneam că partea de jos din punct de vedere valoric a pensiilor trebuie sprijinită cumva diferențiat și îi ajutăm pe cei cu pensii mai mici. S-a majorat, prin ordonanța de astăzi, pensia minimă de la 800 de lei la 1.000 de lei și avem acest ajutor.
  • Persoanele care au, de exemplu, pensia minimă acum de 1.000 de lei primesc 1.200 lei, astfel încât, în luna ianuarie, vor avea un venit de 2.200 de lei; pe același principiu se merge ca toți pensionarii din România care au pensie mai mică sau egală cu 1.600 de lei să aibă, în luna ianuarie, acel venit de 2.200 de lei, astfel încât se face gradual calculul și se implementează această măsură.", a declarat miercuri, 15 decembrie, Marius Budăi.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, în total, 2,45 milioane pensionari vor beneficia de acest tip de sprijin.