​Aproape 1 milion de euro și o rată de adjudecare de 85% - sunt rezultatele Licitației de Iarnă, desfășurate aseară, 21 decembrie, la Casa Artmark. Evenimentul a fost dedicat numelor mari ale artei românești – Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady sau Nicolae Vermont, confirmând puterea pieței de artă de patrimoniu, respectiv interesul în creștere al colecționarilor pentru valorile culturale consacrate.

Licitația de IarnăFoto: Artmark

Topul adjudecărilor de ieri seară este condus de pictorul național Nicolae Grigorescu, a cărui micuță operă „Fata cu oglindă” a fost adjudecată pentru 70.000 de euro. Maestrul de la Câmpina este urmat de Ion Țuculescu, a cărui operă „Ocean brun” a fost adjudecată pentru 50.000 de euro.

Chiar dacă operele clasicilor picturii românești au cântărit mai mult ieri seară la Artmark, un rezultat impresionant pentru segmentul de artă contemporană l-a înregistrat pictorul Ștefan Câlția cu lucrarea „Vânzătorul de pește”, care a fost adjudecată pentru 41.000 de euro, record absolut al artistului într-o licitație. Tot la capitolul artă contemporană, lucrarea „Reverie de iarnă” semnată de pictorul Felix Aftene a fost adjudecată pentru 16.000 de euro, pornind în licitație de la doar 5.000 de euro, de asemenea record de autor pentru Aftene.

O adjudecare impresionantă, ce a oferit un spectacol rar, a fost cea a operei „România descătușată”, semnată de pictorul pașoptist Gheorghe Tattarescu și care a fost adjudecată pentru 16.000 de euro, la dublul maximei estimării. Opera care prezintă subiectul alegoric al României Moderne a avut prețul de pornire de 6.000 de euro, fiind licitată de 16 pasionați de istorie și artă.

Alte câteva recorduri de autor s-au înregistrat în licitația de ieri seară, pentru artiști de patrimoniu, precum Gheorghe Ionescu Sin cu a sa splendidă operă „Nud în atelier” din 1926, care a fost adjudecată pentru 7.500 de euro, respectiv Jean Neylies, pictor francez naturalizat în România la începutul secolului trecut, ori Dem Iordache, pentru o caldă colorată Veneție.

Rezultatele Licitației de Iarnă dovedesc continuarea trendului de creștere a pieței românești de artă, implicit interesului colecționarilor și investitorilor pentru segmentul artei de patrimoniu, al artiștilor istorici, expuși în muzeele din România, dar și pentru artiștii momentului.

Reverie de iarnă - Felix Aftene

Articol susţinut de A10 by Artmark