Ocazionată de venirea primăverii, Licitația de Ceasuri de Mărțișor, organizată de Artmark, propune o colecție de 120 de ceasuri exclusiviste, în ediții limitate, modele rare, vintage sau contemporane, ce pot fi achiziționale la prețuri de pornire între 20 și 50% din prețul de magazin. Rare datorită vechimii sau ediții contemporane, însă de colecție, realizate în puține exemplare, ceasurile din licitația din 1 martie reprezintă un accesoriu râvnit de orice gentleman sau doamnă care pune preț pe stil. Simplitatea ori, dimpotrivă, complicațiile – însă oricum eleganța – sunt atribute care însoțesc ceasurile din licitație, fiind cele mai căutate de către împătimiții simbolurilor timpului.

Ceas Vacheron Constantin Patrimony Traditionnelle World Time, din aur roz, de mână, bărbătescFoto: Artmark

Vacheron Constantin Patrimony Traditionelle World Time poate fi considerat un ceas-etalon pentru un bărbat elegant, încununând în actualitate o întoarcere a companiei la stilistica elegantă a modelelor din trecut. Ceasul, din aur roz și cu o curea din piele de aligator, prezintă pe cadranul central o zonă argintie cu numele orașelor imprimate cu cerneală neagră și roșie și o hartă a lumii „Proiecție Lambert” care se aliniază cu numele orașelor și indică nu doar fusurile orare complete, cât și cele parțiale, redând în acest mod realitatea imediată pentru 37 de fusuri orare. Această hartă este imprimată în albastru și alb pe aceeași placă cu numele orașului și se mută în tandem. Modelul realizat în 2011 are un preț de pornire de 17.000 de euro și este însoțit de pașaport Vacheron Constantin și certificat de origine Bureau du Poinçon de Geneve.

Dincolo de a fi simple accesorii, apreciate pentru aspect sau pentru prețul cu care sunt listate, ceasurile sunt mecanisme remarcabile, ale căror pulsații armonizează posesia utilului cu angajamentul investițional. Exemplu în acest sens este ceasul Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph Las Vegas Strip. Ceasul, realizat în 2010, în ediție limitată de 400 exemplare, are un preț de pornire de 16.000 de euro și este însoțit de cutia originală și un pachet de cărți de joc Audemars Piguet.

Licitația Artmark din 1 martie propune modele clasice și reinterpretări moderniste ale unor design-uri faimoase, fiind destinate în special persoanelor care călătoresc mult și necesită precizie și versatilitate. Spre exemplu, ceasul Rolex «Pepsi» GMT Master II, continuator al modelului original, GMT-Master, lansat în 1955. Modelul arată simultan ora în două fusuri orare diferite și a fost dezvoltat inițial ca instrument de navigație pentru profesioniștii care traversează frecvent globul la antipozi. În licitația din 1 martie, acest ceas Rolex foarte dezirabil în piață are un preț de pornire de 7.500 de euro, față de prețul de listă de 20.000 de euro.

Totodată, în cadrul Licitației de Ceasuri de Mărțișor este prezentă și o mică colecție semnată de Augustin – artizanul român care a creat ceasuri pentru mari colecționari ori celebrități – precum Papa Francisc, Van Damme sau Sylvester Stallone. Una dintre cele mai interesante piese ale colecției Augustin este ceasul dedicat celebrisimei teme a „Răpirii din Serai”, al cărui cadran este pictat manual cu arhicunoscuta scenă, având prețul de pornire de 6.000 de euro. Un alt ceas creat de Augustin, din colecția de 6 modele, este dedicat lui „Van Gogh”; modelul este pictat manual cu un celebru peisaj al artistului olandez și are prețul de pornire de doar 1.500 de euro.

De-a lungul timpului, în licitațiile organizate de Casa Artmark, un loc neașteptat l-au ocupat evenimentele dedicate vânzării ceasurilor importante, unicate sau ediții limitate. Doar în ultimii 2 ani au fost organizate 5 licitații de ceasuri, care s-au soldat cu adjudecări în valoare de aproape 4 milioane de euro. În ultima licitație de ceasuri, de acum 3 luni, cea mai mare valoare cu care s-a adjudecat un ceas a fost de 50.000 euro, fiind vorba de un exemplar Rolex Day-Date din aur, unisex.

Cu o valoare totală de piață de aprox. 1 milion de euro, ceasurile din licitația de marți sunt însoțite de acte de proveniență, garanție de autenticitate și garanție de bună funcționare. Licitația de Ceasuri de Mărțișorva avea loc pe 1 martie, ora 19:00, exclusiv online, pe platforma Artmark Live. Până atunci modelele pot fi probate și admirate la Palatul Cesianu-Racoviță, în regim gratuit. Programul expoziției: luni-duminică, 10:00-20:00.

Ceas Rolex Pepsi GMT Master II, de mână, bărbătesc, însoțit de certificatul original și cutia originală

Articol susţinut de A10 by Artmark